x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul KGB bantuie biserica din Rusia

Fostul KGB bantuie biserica din Rusia

19 Mai 2004   •   00:00

Biserica rusa continua sa fie condusa de membri ai fostelor servicii secrete sovietice. Si nu numai atat. „Prin mijloace specifice", actualul FSB se pare ca isi foloseste „tentaculele" externe pentru a-si controla interesele interne.

ANCA ALDEA

Reminiscente ale fostului serviciu de informatii din Rusia, KGB, continua sa detina fraiele puterii si sa imparta conducerea Bisericii Ortodoxe de la Moscova. Ideea este mai degraba auzita in afara granitelor tarii, acolo unde rusii fugiti din patria-mama si-au gasit linistea. Cateva maicute de origine rusa, stabilite in Statele Unite, au marturisit luna trecuta ca Biserica moscovita este in continuare condusa de aceiasi lideri de pe vremea URSS, carora li s-au alaturat alti agenti ai fostului KGB.

A reaparut fantoma

Si intalnirea din capitala rusa, dintre Patriarhul Moscovei si al Rusiei, Alexei al II-lea, si seful Bisericii Ortodoxe Ruse din exil, Mitropolitul Lavr, a fost discutata, dupa ce un ziarist rus, care a publicat zilele trecute un material critic pe site-ul religios Credo, a recunoscut intre prelatii participanti un fost agent KGB. „Agentul" identificat de autorul articolului, Konstantin Preobrajenski, si el un „fost" KGB, nu este nimeni altcineva decat numarul doi din Biserica Ortodoxa Rusa din exil, Arhiepiscopul Berlinului si al Germaniei Mark. „Fantoma KGB sovietic, care se interesa indeaproape de viata religioasa, a reaparut in contextul recentei intrevederi din capitala rusa", comenteaza Credo reuniunea de ieri de la Moscova.

Arestat si recrutat

Legaturile arhiepiscopului Mark cu serviciile secrete ruse dateaza din 1979, cand prelatul, aflat in vizita in URSS, a fost arestat pentru „difuzarea unor publicatii antisovietice". Preobrajenski sustine ca arhiepiscopul a acceptat atunci oferta de recrutare a KGB, iar acum s-a prezentat la intalnirea din capitala rusa la ordinul Serviciului rus de informatii externe (SVR), cu misiunea de a pleda pentru dependenta Bisericii din exil fata de Moscova.

×
Subiecte în articol: externe