x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier israelian Ehud Olmert, condamnat la şase ani de #nchisoare pentru corupţie

Fostul premier israelian Ehud Olmert, condamnat la şase ani de #nchisoare pentru corupţie

de Marina Constantinoiu    |    14 Mai 2014   •   00:04
Fostul premier israelian Ehud Olmert, condamnat la şase ani de #nchisoare pentru corupţie

La originea scandalului este un israelian de origine română
Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost condamnat marţi la şase ani de închisoare pentru corupţie şi la plata unei amenzi în valoare totală de 210.000 de euro, în cadrul unui imens scandal imobiliar – “Holyland” - care datează de pe vremea în care acesta era primar al Ierusalimului. Pedeapsa îi anihilează şansele de revenire în politică.

Olmert, care are 68 de ani, a fost primar al Ierusalimului în perioada 1993-2003. “A avut postul cel mai important şi mai central, şi a sfârşit prin a fi condamnat pentru faptele cele mai reprobabile”, a declarat judecătorul David Rosen.

Mărturia în baza căreia a fost condamnat fostul premier  este a unui cetăţean israelian originar din România, care a murit între timp şi nu a mai putut fi audiat de apărare, după cum transmite corespondentul RRA în Israel.

El este primul şef de Guvern din istoria Israelului condamnat la închisoare cu executare şi, dacă avocaţii săi nu vor reuşi să conteste sentinţa la Curtea Supremă, va deveni al doilea înalt oficial israelian care stă la închisoare după fostul preşedinte Moshe Katsav, care execută o pedeapsă cu privarea de libertate într-un caz de viol.

În urma cu doi ani, politicianul a fost achitat în cele mai multe dintre cele mai importante acuzaţii care i-au fost aduse în cazuri separate, implicând legăturile sale cu un om de afaceri american.

Aceste acuzaţii de corupţie au provocat demisia lui Olmert din funcţia de prim-ministru în 2008, achitarea sa poziţionându-l pentru o posibilă revenire pe scena politică.

În noul proces de corupţie, judecătorul David Rozen l-a găsit vinovat pe Olmert de două acuzaţii de luare de mită şi a spus că acesta a acceptat 500.000 de shekeli (144.000 dolari) de la dezvoltatorii proiectului Holyland - un complex de clădiri de apartamente în Ierusalim - şi 60.000 de shekeli (17.000 dolari) într-un proiect imobiliar separat.

Olmert nu a primit direct banii, el a fost condamnat pentru corupţie pasivă. Se spune că fratele său ar fi primit sume de bani. Decizia judecătorului s-a bazat pe o mărturie incompletă. Olmert a fost condamnat pentru două capete de acuzare, dar nu există nicio dovadă, iar martorul a murit între timp, neputând fi audiat de către apărare, precizează corespondentul RRA.

“O persoană publică, care acceptă mită, este comparabilă cu un trădător”, a spus judecătorul, agravând sentinţa care îi interzice lui Olmert să exercite funcţii publice.

Olmert ar urma să înceapă ispăşirea pedepsei la 1 septembrie, a precizat judecătorul. Dar avocatul său, Eli Zohar, a anunţat la ieşirea din tribunal că fostul premier se consideră nevinovat şi va face apel la Curtea Supremă, un apel care ar suspenda aplicarea sentinţei.

“Este o zi tristă. Dar nu trebuie să amestecăm sentimentele cu principiile”, a comentat preşedintele Shimon Peres, aflat în vizită oficială în Norvegia, rezumând tonul general. “Nu e nicio bucurie faptul că un fost premier merge în închisoare”, scrie şi editorialistul-vedetă al marelui cotidian Yediot Aharonot.
“Avem deja un fost preşedinte, un fost ministru al Finanţelor şi un fost ministru de Interne în închisoare, acum vom avea şi un fost premier”, a enumerat, la rândul său, celălalt mare cotidian, Maariv, care cataloghează ziua de marţi drept una “tristă”.
Mulţi jurişti susţin că Ehud Olmert are şanse să fie achitat, deoarece a fost condamnat în baza unei mărturii a cărei credibilitate este discutabilă, adaugă corespondentul RRA.



×
Subiecte în articol: ehud olmert