x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viaţa lui

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viaţa lui

de Mediafax    |    13 Iun 2012   •   14:19
Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viaţa lui

Fostul presedinte al Bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, destituit in urma cu trei saptamani pe motiv ca nu si-ar fi indeplinit obligatiile de serviciu, se teme pentru viata lui, informeaza MEDIAFAX, care citeaza Financial Times.

Saptamana trecuta, procurorii din Napoli si Roma au efectuat o perchezitie la domiciliul acestuia din Piacenza si la biroul din Milano, confiscand mai multe documente si un dosar personal, care urma sa fie incredintat unor apropiati sau chiar secretarului persoanal al Papei Benedict al XVI-lea, "in eventualitatea ca i se va intampla ceva", potrivit unor surse.

Zguduit de scurgerea de informatii confidentiale care au dus la arestarea majordomului Papei Benedict luna trecuta, Vaticanul a reactionat cu panica, exprimandu-si ingrijorarea fata de aceste evenimente din viata lui Tedeschi si amintind procurorilor italieni sa respecte imunitatea Vaticanului. Totodata, acesta a precizat ca destituirea lui Tedeschi la 24 mai de la conducerea Institutului pentru lucrari Publice a fost justificata de incompetenta si nu de intentia acestuia de a implementa reforme care ar fi sporit transparenta activitatii institutiei, dupa cum a argumentat acesta.

Gotti Tedeschi – catolic conservator, bancher cu experienta si expert in etica finantelor, a fost numit la conducera Institutului in 2009 pentru a organiza sistemul, care a facut obiectul mai multor scandaluri intre anii '80 si '90.

In opinia unui vechi prieten si observator, care a preferat anonimatul, Gotti Tedeschi se teme pentru viata lui, nu in mod nejustificat, avand in vedere moartea misterioasa a lui Roberto Calvi, fost presedinte al Banco Ambrosiano, care a fost in proprietatea Institutului si care a intrat in mod fraudulos in faliment.

Potrivit unei surse din cadrul judiciarului, care a optat de asemenea pentru anonimat, Tedeschi parea foarte ingrijorat in timpul interogatoriilor, dar nu a cerut protectie oficiala.

Presa mentioneaza caderea acestuia in disgratie dupa ce a cerut informatii despre anumite conturi ale institutului, care au legatura cu politicieni, oameni de afaceri si oficiali italieni, care mascheaza afacerile liderilor mafioti.

Paolo Cipriani, director general al Institutului, si unul dintre presupusii inamici, si Tedeschi au fost anchetati oficial de procurorii din Roma in 2010 in legatura cu incalcarea de catre banca a normelor italiene impotriva spalarii banilor, dar nu au fost pusi sub acuzare.

×
Subiecte în articol: bancă Vatican perchezitie