x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte ceh a scăpat de acuzaţia de înaltă trădare

Fostul preşedinte ceh a scăpat de acuzaţia de înaltă trădare

de Marina Constantinoiu    |    28 Mar 2013   •   09:04
Fostul preşedinte ceh a scăpat de acuzaţia de înaltă trădare

Curtea Constituţională a Republicii Cehe a anunţat miercuri că a clasat plângerea pentru înaltă trădare depusă la 4 martie de un grup de senatori de stânga împotriva fostului preşedinte Vaclav Klaus, informează AFP.

Decizie controversată

Senatorii au sesizat Curtea în legătură cu un controversat decret de amnistiere semnat de Klaus la 1 ianuarie, considerat prea indulgent, în special în ceea ce priveşte persoanele urmărite penal pentru corupţie. Amnistia parafată de şeful statului ceh a generat un puternic val de nemulţumire în întreaga ţară. “Curtea Constituţională  a oprit procedura de examinare a plângerii”, se afirmă în hotărârea Curţii Constituţionale a Republicii Cehe al cărei sediu se află în oraşul Brno, la 200 de kilometri est de Praga. “Este exclus ca examinarea unei plângeri constituţionale să continue după expirarea mandatului prezidenţial”, explică documentul.

Ce spune legea

În baza legii, şeful statului poate fi pedepsit cu pierderea funcţiei, or Vaclav Klaus a părăsit funcţia supremă la 7 martie, la capătul celui de-al doilea, şi ultimul, mandat de cinci ani.
Înalta trădare este definită de Constituţia cehă ca o acţiune a preşedintelui împotriva suveranităţii şi integrităţii ţării sau împotriva ordinii sale democratice. Ca reacţie la hotărârea Curţii Constituţionale, fostul şef de cabinet al lui Klaus, Jiri Weigl, a calificat-o pe aceasta ca fiind “logică”.

Noul  preşedinte ceh, Milos Zeman, veteran al stângii cehe şi premier între 1998-2002, a depus jurământul la 8 martie, pentru un mandate de cinci ani.


×