x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul şef militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic evacuat din sala de audieri în timpul procesului de la Tribunalului Penal Internaţional

Fostul şef militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic evacuat din sala de audieri în timpul procesului de la Tribunalului Penal Internaţional

10 Apr 2013   •   14:57
Fostul şef militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic evacuat din sala de audieri în timpul procesului de la Tribunalului Penal Internaţional
Sursa foto: captura video

Fostul şef militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic a fost evacuat miercuri din sala de audieri după ce l-a acuzat pe un supravieţuitor al masacrului de la Srebrenica c-a minţit în cursul mărturiei sale în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), relatează AFP.

Mărturia marca debutul fazei din proces consacrate în mod specific presupusului rol al lui Ratko Mladic în masacrarea a peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani de către forţele sârbe bosniace la Srebrenica (est) în iulie 1995, cel mai cumplit masacru din Europa de la cel de-al doilea război mondial.

După ceva mai mult de-o oră de la începerea audierii, Mladic (71 de ani) s-a adresat direct în limba sârbocroată martorului protejat ''RM346'', a cărui faţă era blurată şi vocea distorsionată, în timp ce depunea mărturie în faţa TPI. Aceste declaraţii n-au fost traduse de către interpreţi.

''Este inutil de spus că acest fel de comentarii nu sunt potrivite'', a declarat judecătorul Alphons Orie după ce-a ordonat evacuarea lui Mladic. El a indicat însă că n-a înţeles clar ce-a spus Mladic şi i-a întrebat apoi pe avocatul acuzatului şi pe martor ce cred ei c-au auzit.

Martorul i-a răspuns judecătorului: Mladic ''a zis c-am inventat tot şi că mint'', şi a proferat insulte în momentul evacuării sale.

Avocatul lui Ratko Mladic, Branko Lukic, a fost mai sobru şi s-a limitat să spună: ''Ce-am înţeles eu este că el a spus c-a învăţat perfect lecţia''.

Martorul ''RM346'' le-a povestit judecătorilor c-a fost capturat de oamenii lui Mladic în timp ce încerca să fugă din Srebrenica, apoi adus în autobuz împreună cu alţi musulmani pe un teren unde erau îngrămădite cadavre.

El a dat asigurări că sârbii bosniaci au procedat în acea vreme la executarea unor musulmani aduşi împreună cu el cu autobuzul. ''RM346'' a indicat că n-a fost rănit de plutonul de execuţie format din zece sârbi bosniaci şi că a supravieţuit prefacându-se că este mort.

Aproximativ 80 de martori au fost deja audiaţi în procesul lui Ratko Mladic de la deschiderea sa în mai 2012. Acuzarea a examinat până în prezent la modul general rolul lui Mladic în războiul din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995.

El este acuzat c-a vrut să-i alunge pentru totdeauna de pe teritoriul Bosniei pe musulmani, croaţi şi pe ceilalţi care nu erau de etnie sârbă.

×
Subiecte în articol: ratko mladic