x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O imagine cu o prostituată a câştigat concursul World Press Photo

O imagine cu o prostituată a câştigat concursul World Press Photo

11 Noi 2012   •   17:43
O imagine cu o prostituată a câştigat concursul World Press Photo
Sursa foto: Brent Stirton

Fotograful sud-african Brent Stirton a realizat anul trecut, pe 31 august, în oraşul ucrainean Kryvyi Rih o fotografie cu Maria, o prostituată, imaginea câştigând anul acesta prestigiosul concurs World Press Photo, informează www.nydailynews.com.

Imaginea lui Brent Stirton surprinde o prostituată dependentă de droguri care fumează o ţigară între doi clienţi. Femeia se uită calm spre aparatul de fotografiat. În fotografie se văd rănile de pe picioare ale femeii. Imaginea a devenit un simbol pentru miile de femei care duc aceeaşi viaţă ca şi prostituata din Ucraina.

"Am ştiut în momentul în care am realizat fotografia că va ieşi o imagine puternică. M-am gândit că va fi o fotografie care va avea succes? Nu eram sigur. M-am gândit că va transmite un mesaj puternic", a spus Brent Stirton.

Fotograful a spus că prin această imagine lumea află că un număr foarte mare de femei tinere din fosta Uniune Sovietică ajung să trăiască o viaţă extrem de grea şi periculoasă pentru ele din cauza lipsei oportunităţilor.

Brent Stirton a spus că Maria era foarte bolnavă, ultima oară când a auzit de ea. "Nu sunt sigur dacă mai e în viaţă", a spus fotograful.

World Press Photo, cea mai mare şi mai cunoscută competiţie de fotografie de presă pe plan mondial, datând din 1955, are zece categorii (Spot News, General News, People in the News, Contemporary Issues, Daily Life, Sports Action, Sports Features, Portraits, Arts and Entertainment, Nature). Stirton a câştigat premiul întâi la categoria Contemporary Issues.

Fotografia cu Maria va apărea în expoziţii şi într-un album care va fi distribuit în toată lumea şi publicat în şapte limbi. "Fotografia este despre foarte multe lucruri. Este demnitate umană, este fragilitate şi sunt consecinţe", a spus Brent Stirton.

×