x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezi condamnaţi la moarte în Irak: Parisul face 'demersurile necesare' pe lângă autorităţi

Francezi condamnaţi la moarte în Irak: Parisul face 'demersurile necesare' pe lângă autorităţi

27 Mai 2019   •   12:15
Francezi condamnaţi la moarte în Irak: Parisul face 'demersurile necesare' pe lângă autorităţi

Franţa a făcut "demersurile necesare" pe lângă autorităţile irakiene pentru a le reaminti că Parisul se opune pedepsei capitale, după condamnarea la moarte a trei francezi în Irak, a reacţionat luni Ministerul de Externe francez, relatează AFP.

"Franţa se opune, în principiu, în orice moment şi oriunde pedepsei cu moartea" şi ambasada Franţei în Irak "face demersurile necesare pe lângă autorităţile irakiene pentru a le reaminti această poziţie constantă", se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe.

Trei francezi au fost condamnaţi la moarte duminică pentru apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat un magistrat al tribunalului din Bagdad care i-a judecat, un verdict inedit pentru cetăţeni ai Franţei.

Cei trei condamnaţi sunt Kévin Gonot, Léonard Lopez şi Salim Machou, arestaţi în Siria de o alianţă arabo-kurdă anti-SI înainte de a fi transferaţi cu alţi nouă francezi în Irak în februarie.

Potrivit legii irakiene - care prevede pedeapsa cu moartea pentru oricine se alătură unei organizaţii "teroriste", indiferent dacă a luptat sau nu - cei trei bărbaţi au un termen de 30 de zile pentru a face apel.

Până în prezent, trei francezi au fost deja condamnaţi pentru aderarea la SI în Irak: Melina Boughedir, 27 de ani, Djamila Boutoutaou, 28 de ani, şi Lahcene Gueboudj, 58 de ani. Toţi trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, echivalentul a 20 de ani de detenţie în Irak.

Verdictele de duminică ar putea redeschide dezbaterea asupra problemei spinoase a revenirii jihadiştilor, care este puternic respinsă de cetăţenii europeni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta irak francezi condamnati la moarte