x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii au spus "NU"

Francezii au spus "NU"

29 Mai 2005   •   00:00

55,6% dintre francezii cu drept de vot au spus "Nu" proiectului Constitutiei Europene, potrivit rezultatelor preliminarii date publicitatii aseara la cateva minute dupa ora locala 22:00 (23:00, ora Romaniei). In privinta Romaniei, presedintele Basescu priveste cu detasare rezultatul negativ, iar premierul Tariceanu indeamna la prudenta.

  • de ANCA ALDEA
  • PARTICIPARE. Prezenta la vot a fost net superioara fata de cea de la referendumul privind introducerea monedei euro, din 1992
    Pentru ministrul francez de Externe, Michel Barnier, votul negativ "este o adevarata deceptie". El a facut aceasta declaratie la aflarea rezultatelor preliminarii date de institutiile de sondare a opiniei, potrivit carora intre 54,5% si 55,6% din electorat a spus "Nu" si doar 44,4% s-a declarat in favoarea proiectului Constitutiei Uniunii Europene. Votul negativ al francezilor va avea un impact puternic asupra olandezilor, spun analistii referindu-se la urmatorul referendum in Uniune, care se va sustine in Olanda, unde, potrivit sondajelor, 73% dintre cetatenii cu drept de vot sunt hotarati sa spuna "Nu" Constitutiei Europene. Circa 80% din electoratul francez s-a prezentat ieri la referendum. Urnele s-au inchis la ora locala 20:00 (21:00, ora Romaniei) in majoritatea localitatilor, cu exceptia Parisului si Lyonului, unde ultimul vot a fost exprimat la ora 22:00.

    Ultranationalistul Jean-Marie Le Pen, liderul Frontului National, liderul Miscarii pentru Franta, Philippe De Villiers, si socialistii (care au votat pozitiv) au cerut demisia presedintelui Chirac, dizolvarea Adunarii Nationale si organizarea de prezidentiale.

    MOBILIZARE. Circa 42 de milioane de francezi cu drept de vot si-au spus ieri parerea fata de proiectul Constitutiei, aprobat deja de 9 dintre cei 25 de membri ai Uniunii. De la Strassbourg la Caen, de la Paris la Lyon, cu o ora inaintea inchiderii urnelor, 66,24% din electoratul cu drept de vot isi facuse cunoscuta optiunea. Pe o caldura devastanta, la Strassbourg, oamenii s-au prezentat la urne in grupuri mari, noteaza Agentia France Presse. "Aici, cultura europeana este foarte importanta. Noi suntem mai apropiati de ideea unei Europe construite in jurul pacii", a declarat Pierre Laulhere, un pilot de linie in varsta de 59 de ani, care a spus "Da" la sectia de vot amenajata langa catedrala din Strassbourg.

    In cartierul Krutenau, Lysiane Bleriot, de numai 21 de ani, a votat "Nu". Mama ei a ales votul pozitiv, caci "Franta, tara fondatoare a Uniunii, trebuie sa fie un exemplu".

    Un muncitor din Paris, care la 33 de ani are doi copii de intretinut cu salariul mediu pe economie, face parte din tabara opozantilor Constitutiei. "Traiesc prost. Daca Franta isi bate joc de noi, Europa cu atat mai mult va face asta. Daca toti europenii ar vota, 80% dintre acestia ar spune "Nu" Constitutiei", crede tanarul tata. Nu la fel a optat Lionel Sandler, un bucatar in varsta de 55 de ani, ai carui parinti, de origine lituaniana si moldoveana, au emigrat in Franta dupa primul razboi mondial. "De cand eram tanar, auzeam vorbindu-se despre proiectul Europei unite. Votul pozitiv este singura modalitate de a-i transmite fiului meu ceva bun".

    "DECIZIA A FOST LUATA DINAINTE". Clasa politica a fost la fel de divizata. Partidul presedintelui Jacques Chirac, Uniunea pentru o Miscare Populara (de centru-dreapta), Partidul Socialist (de Opozitie) si ecologistii si-au declarat sprijinul pentru Constitutie, in timp ce partidele de extrema stanga si de extrema dreapta au anuntat ca se opun Legii fundamentale a UE. Jacques si Bernadette Chirac si-au exprimat votul, ieri-dimineata, la Sarran, un satuc din centrul tarii, in regiunea Correze de unde provine familia presedintelui. Seful statului nu a facut nici un comentariu la iesirea de la urne, insa premierul Jean Pierre Raffarin, pe care Chirac l-a amenintat cu demiterea in cazul unui "Nu" al francezilor, a declarat ca "oricare ar fi rezultatul votului, deciziile au fost deja luate si sunt loiale presedintelui francez."

    CERINTE
    "Europa nu se termina prin referendumul din Franta chiar daca va fi o influenta deosebita din punct de vedere politic asupra proiectului Constitutiei Europene, a spus ieri presedintele Romaniei, Traian Basescu.

    "Votul negativ al francezilor ne creeaza obligatii suplimentare", a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Votul negativ, a continuat, prim-ministrul roman, "reflecta problemele interne ale francezilor - lipsa cresterii economice si somajul ridicat". Pentru Romania, decizia francezilor de a respinge proiectului Constitutiei Uniunii Europene denota faptul ca trebuie sa respectam cat mai riguros conditiile integrarii. "Trebuie sa facem distinctia intre consecintele juridice si cele politice ale votului negativ din Franta. Din punct de vedere juridic, votul negativ nu are consecinte pentru Romania. Reprezentantii Frantei au parafat Tratatul de aderare, in aprilie, iar scrutinul nu anuleaza acest act. Din punct de vedere politic, nu trebuie sa ne mai asteptam la cadouri din partea Comisiei Europene, care va redacta in toamna Raportul de tara", a conchis premierul Tariceanu.

    ×
    Subiecte în articol: externe constituţiei votul