x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii vor fi chemaţi la referendum pentru aderarea Turciei la UE!

Francezii vor fi chemaţi la referendum pentru aderarea Turciei la UE!

27 Ian 2014   •   20:07

Preşedintele francez Francois Hollande a încercat luni să dezamorseze temerile pe care le-ar putea suscita eventualitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană (UE), oferindu-le asigurări francezilor că vor fi consultaţi prin referendum în această chestiune, relatează AFP.

Oricât de neplăcut ar fi, “poporul francez va fi în orice caz consultat”, a declarat Hollande la Ankara, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său turc Abdullah Gül, în prima sa vizită de stat în Turcia.

“Există un proces care este deschis, iar acest proces trebuie să continue cu subiectele cele mai dificile”, a adăugat el, invocând în special “separarea puterilor” şi “independenţa justiţiei”.

Turcia este marcată de o lună şi jumătate de un scandal de corupţie fără precedent, care vizează zeci de patroni, oameni de afaceri, aleşi apropiaţi ai regimului islamo-conservator aflat la putere din 2002. Acest caz a provocat demisia a trei miniştri şi o remaniere guvernamentală de amploare.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat, ca reacţie, epurări în poliţie şi justiţie şi a iniţiat o reformă judiciară destinată consolidării controlului politic asupra magistraţilor, care a atras numeroase critici, atât în Turcia, cât şi în străinătate.

“Procesul (de aderare la UE) ar putea permite prin urmare Turciei să evolueze şi să vadă astfel de ce este capabilă”, a subliniat Hollande.


×
Subiecte în articol: uniunea europeana franta turcia