x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francois Hollande caută sprijin în UE pentru iniţiativele sale privind proiectul european în perioada post-Brexit

Francois Hollande caută sprijin în UE pentru iniţiativele sale privind proiectul european în perioada post-Brexit

18 Iul 2016   •   20:45
Francois Hollande caută sprijin în UE pentru iniţiativele sale privind proiectul european în perioada post-Brexit

Preşedintele francez, Francois Hollande, începe marţi un turneu european prin care urmăreşte să obţină sprijin pentru iniţiativele sale privind Uniunea Europeană post-Brexit, una vizând apărarea europeană, relatează AFP.

'De ce Europa stârneşte atâta neîncredere ? Pentru că ea nu se protejează. Ea nu îşi protejează frontierele. Ea nu se protejează suficient în faţa ameninţării teroriste (...) Nu îşi protejează nici salariaţii şi probabil nici companiile în unele negocieri comerciale', a spus liderul de la Elysee săptămâna trecută, înaintea atacului de la Nisa.

Obiectivul preşedintelui francez este ca înaintea summitului european de pe 16 septembrie să obţină un consens la nivelul UE în chestiuni precum apărarea europeană, bugetul european, armonizarea fiscală şi socială sau răspunsul în faţa crizei provocate de valul de migranţi.

După ce britanicii au ales la referendumul din 23 iunie să iasă din UE, Hollande şi-a asigurat sprijinul cancelarului german, Angela Merkel, şi pe cel al premierului italian, Matteo Renzi, în demersul său privind proiectul european.

Conform unei surse diplomatice, în ceea ce priveşte relaţiile blocului comunitar cu Marea Britanie, Hollande insistă să nu existe un statut britanic 'a la carte' şi să se aleagă între diferite modele de asociere existente, cum ar fi unul mai integrat, cazul Norvegiei sau Islandei, sau unul mai distant, cazul Elveţiei.

Pentru a promova aceste iniţiative, Hollande va vizita saptămâna aceasta Portugalia şi Irlanda. După o nouă întâlnire pe care o va avea cu Merkel şi Renzi pe 22 august în Italia, el îşi va continua apoi ofensiva diplomatică prin alte vizite.

Potrivit guvernului de la Paris, Franţa va prezenta în luna septembrie idei pentru o 'relansare' europeană, după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, dar fără elaborarea unui nou tratat al Uniunii Europene.

Hollande însuşi a declarat săptămâna trecută că va înainta o propunere pentru 'consolidarea apărării europene', după ce şi Germania s-a arătat favorabilă unui asemenea demers împiedicat până în prezent de Marea Britanie, care s-a opus întotdeauna deconectării apărării europene de cea a SUA.

Izolată în prezent în misiunile din Africa în regiunea Sahelului, Franţa speră să convingă partenerii europeni să-şi suplimenteze contribuţia la operaţiunile militare comune, o propunere a Parisului fiind ca la nivel european să se aloce apărării cel puţin 2% din PIB, de altfel cum solicită şi NATO.

O altă propunere a Franţei în sectorul apărării europene este elaborarea de programe industriale comune, în condiţiile în care armatele europene apelează substanţial la achiziţii de echipamente din afara Europei. 'Nu este vorba despre o concurenţă cu NATO, dar SUA nu sunt întotdeauna prezente şi chiar ele (Statele Unite) cer ca Europa să se doteze' cu tehnică militară, explică un consilier de la Palatul Elysee.

Pe plan economic, Franţa doreşte progrese într-o altă chestiune delicată la nivel european, respectiv armonizarea socială şi fiscală, aici intrând şi un posibil salariu minim la nivel european. Un subiect ce poate fi dificil în timpul vizitei sale în Irlanda, ţară cu un nivel de impozitare foarte redus şi adesea acuzată că favorizează evaziunea fiscală prin găzduirea a numeroase societăţi paravan.

Franţa mai urmăreşte şi reformarea directivei europene privind lucrătorii detaşaţi, care îi vizează în special pe est-europenii veniţi să lucreze pe salarii mici în statele vest-europene şi sunt acuzaţi prin urmare de concurenţă neloială pe piaţa muncii, iniţiativă ce ar putea să nu fie însă bine primită de guvernele est-europene.

Alte idei pe care Hollande doreşte să le promoveze fac referire la măsuri în favoarea tinerilor europeni şi o simplificare a funcţionării Uniunii Europene.

După referendumul britanic blocul comunitar este divizat între susţinătorii relansării ideii unei Uniuni Europene federaliste şi cei care doresc o consolidare a suveranităţii statelor naţionale prin recuperarea unora dintre competenţele transferate instituţiilor europene. AGERPRES

×
Subiecte în articol: francois hollande brexit franta ue