x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța a adoptat două legi pentru combaterea știrilor false în timpul alegerilor

Franța a adoptat două legi pentru combaterea știrilor false în timpul alegerilor

21 Noi 2018   •   17:18
Franța a adoptat două legi pentru combaterea știrilor false în timpul alegerilor

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat două legi pentru combaterea informaţiilor false în timpul alegerilor, în pofida criticilor din partea opoziţiei, relatează dpa. 

Noile legi le vor permite judecătorilor, în perioada premergătoare alegerilor, să dispună ca firmele de internet să înlăture "acuzaţiile sau alegaţiile incorecte sau înşelătoare" care este probabil să influenţeze alegerile dacă sunt difuzate pe scară largă printr-un serviciu de internet. 

Firmele de internet de o anumită mărime vor trebui să furnizeze toate informaţiile solicitate despre anumiţi clienţi care promovează conţinuturi legate de chestiuni de interes public înainte de vot. 

De asemenea, noile prevederi le conferă autorităţilor audiovizuale atribuţii mai ample de a respinge sau de a anula licenţe pentru posturile de radio şi televiziune care sunt în proprietatea sau sunt influenţate de guverne străine. 

Partidul de centru al preşedintelui Emmanuel Macron şi aliaţii săi şi-au folosit marţi majoritatea din camera inferioară a parlamentului pentru a adopta legile, opoziţia de dreapta şi de stânga votând împotrivă. 

Votul a invalidat opţiunea Senatului cu înclinaţii conservatoare, care a respins propunerile legislative, afirmând că foarte probabil vor fi ineficiente şi, în acelaşi timp, că ar ameninţa libertatea de expresie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta alegeri fake news