x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa ar dori să obţină în Comisia Europeană portofoliul pentru comerţ sau cel pentru politici climatice

Franţa ar dori să obţină în Comisia Europeană portofoliul pentru comerţ sau cel pentru politici climatice

17 Iul 2019   •   20:45
Franţa ar dori să obţină în Comisia Europeană portofoliul pentru comerţ sau cel pentru politici climatice

Franţa ar dori să obţină în viitoarea Comisie Europeană portofolii ce corespund priorităţilor sale politice, fie cel pentru comerţ, fie pentru politici climatice, au informat miercuri surse diplomatice franceze, transmite AFP.

Fiecare stat-membru propune un nume care să facă parte din echipa de comisari pe care o va constitui Ursula von der Leyen, viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, care atribuie apoi portofoliile, după discuţii cu capitalele ţărilor-membre.

"În zilele ce urmează va fi această discuţie, în acelaşi timp cu privire la portofoliul pe care îl dorim, la orientările politice şi la persoane. Dorim ca aceasta să reflecte cele două mari priorităţi politice ale noastre. Două (portofolii) ar fi în principal interesante (pentru Franţa): fie un portofoliu economic puternic - de exemplu, pentru comerţ, însă nu neapărat acesta - fie o prioritate precum climatul", au precizat aceleaşi surse.

"Toate acestea depind apoi de echilibrul subtil, care este portofoliul exact, care sunt competenţele reale", potrivit aceloraşi surse.

Ursula Von der Leyen a fost aleasă marţi seara de Parlamentul European preşedinte al Comisiei Europene, cu 383 de voturi (cu nouă mai mult decât necesarul de 374 de voturi).

Până la preluarea acestei funcţii, la 1 noiembrie, ea trebuie să formeze o nouă Comisie, constituită dintr-un comisar din partea fiecărui stat-membru: 27 în total împreună cu preşedinta dacă este exclusă Marea Britanie, ca urmare a Brexitului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta comerţ clima