x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Cea mai gravă criză politică de la alegerea lui Hollande. Marţi va fi prezentat un nou Guvern

Franţa: Cea mai gravă criză politică de la alegerea lui Hollande. Marţi va fi prezentat un nou Guvern

de Istvan Deak    |    25 Aug 2014   •   19:43
Franţa: Cea mai gravă criză politică de la alegerea lui Hollande. Marţi va fi prezentat un nou Guvern

Franţa cunoaşte de luni criza politică cea mai gravă de la alegerea, în 2012, a preşedintelui Francois Hollande, care, criticat de ministrul Economiei pentru politica sa de austeritate, i-a cerut premierului Manuel Valls să constituie o nouă echipă guvernamentală.Cu riscul de a fragiliza majoritatea sa politică, preşedintele socialist, presat de şeful Guvernului, a ales fermitatea în faţa frondei zgomotosului ministru al Economiei, Arnaud Montebourg.

Cinci luni de guvernare
Demisia Cabinetului Valls intervine la nici cinci luni de la formarea sa, după înfrângerea istorică a socialiştilor la alegerile municipale din luna martie.”Componenţa noului Guvern va fi anunţată marţi”, a informat Hollande într-un scurt comunicat de presă difuzat după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, miniştrii Economiei, Arnaud Montebourg, şi al Educaţiei, Benoit Hamon, au criticat public politica Executivului de la Paris. Hollande “l-a primit în această dimineaţă pe premier”, se mai menţionează în comunicat. “Şeful statului i-a cerut lui Valls să alcătuiască o echipă coerentă cu orientările pe care chiar preşedintele le-a definit pentru ţara noastră”, potrivit sursei citate.

Critici la adresa Germaniei
Demisia Guvernului vine după ce ministrul Economiei, de stânga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept “obsesia” Germaniei faţă de rigoarea bugetară. De altfel, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie “să se ridice tonul” la Germania “prinsă în capcana politicii de austeritate”, apreciind că Franţa, unde creşterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aştepta ca “lucrurile să vină de la sine”.

“Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe”, a declarat ministrul socialist. “Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franţa nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”, a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziţie tranşante ce suscită uneori polemici.

Într-o primă reacţie la declaraţiile de sâmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminică să se arate împăciuitor şi şi-a reiterat dorinţa de a-şi convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, acordând prioritate creşterii.

I-a ţinut isonul
Însă lui Arnaud Montebourg i-a ţinut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut preşedintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziţie a populaţiei, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, şi să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminică în Le Parisien, adăugând că: “Germania îşi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei”.

Aceste declaraţii au loc după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului preşedintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii şi locurilor de muncă. Pe de altă parte, dorinţa de “ridicare a tonului” a lui Montebourg se afla în disonanţă cu cea de detensionare afişată de Hollande pe această temă, în contextul în care şeful statului francez declarase săptămâna trecută că nu vrea o “confruntare directă” cu Berlinul.

Ministrul francez al Economiei a fost criticat dur duminică de anturajul premierului Valls, care a considerat inacceptabile criticile sale virulente la adresa politicii economice a Guvernului. “Considerăm că s-a întrecut o limită în măsura în care un ministru al Economiei nu se poate exprima în asemenea termeni asupra liniei economice a Guvernului şi în legătură cu un partener european precum Germania”, a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls. “Premierul a decis să acţioneze”, a adăugat sursa citată, lăsând să planeze un semn de întrebare asupra menţinerii lui Montebourg în noul Guvern.

În ceea ce-l priveşte, Montebourg a reiterat luni criticile la adresa politicii economice a lui Francois Hollande şi Manuel Valls, spunând totuşi că nu se face vinovat de “delict la adresa solidarităţii guvernamentale”. Totodată, Montebourg a declarat pentru Europe 1 că n-are de gând să-şi dea demisia. “Nu cred că trebuie să renunţ la a mai fi ministru din simplul motiv că am adus argumente într-o dezbatere justificată”, a spus Montebourg.

Agenţia Reuters notează că starea proastă a economiei a fost principalul factor care a dus la scăderea popularităţii lui Valls, la o cotă de aprobare de numai 36% în august, în timp ce socialistul Hollande continuă să rămână cel mai nepopular preşedinte în peste jumătate de secol, potrivit unui sondaj Ifop dat publicităţii duminică.

×
Subiecte în articol: criza franta