x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa face pe victima la Consiliul Europei

Franţa face pe victima la Consiliul Europei

de Carmen Plesa    |    08 Oct 2010   •   00:00
Franţa face pe victima la Consiliul Europei
● Corespondenţă de la Strasbourg

Cu gâtul sub ghilotina pregătită de Comisia Europeană, Franţa s-a văzut încă o dată pusă la colţ, de data aceasta la Consiliul Europei. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat ieri o rezoluţie care condamnă discursurile politice cu caracter rasist şi xenofob care stigmatizează romii. Delegaţia franceză a obţinut însă, în Comisia politică, ştergerea referirii clare la Franţa, aşa că rezoluţia face trimitere doar la "multe state membre ale Consiliului Europei".

Autoarea raportului, luxemburgheza Anne Brasseur, a ţinut însă să menţioneze, în intervenţia ce a premers votarea rezoluţiei, că criticile au la bază în special situaţia din Franţa. Ce n-a reuşit să modifice delegaţia franceză a fost expunerea de motive, unde a fost relatată situaţia din Hexagon, cu accent pe expulzarea romilor, pe discursurile cu tentă rasistă ale politicienilor şi pe circulara Ministerului de Interne francez, care comunica faptul că evacuarea taberelor de romi este o prioritate. "Trei pagini despre Franţa şi doar trei rânduri despre ţara de origine, România? Aceasta este o caricatură de expunere, un rechizitoriu împotriva Franţei!", a declarat pentru Jurnalul Naţional şeful delegaţiei franceze, Jean Claude Mignon.

"De ce vreţi voi ca Franţa să plătească tot? Franţa nu mai are mijloace. Ce vreţi, ca noi să construim oraşe pentru romii români?", ne-a mai declarat Mignon, care susţine că în anii '90 a fost un adevărat avocat al României, dar că acum Franţa nu-şi permite ca din taxele plătite de cetăţenii ei să întreţină romii care părăsesc ţara de origine şi trăiesc în tabere în Hexagon. De asemenea, Mignon a caracterizat drept "indecentă"numirea lui Adrian Năstase drept raportor pentru romi al Comisiei Juridice a Consiliului Europei, având în vedere că acesta este român.

"Sunt mulţumită de rezultatul votului, pentru că trebuie să găsim o soluţie pentru minoritatea cea mai vulnerabilă, cea a romilor. Franţa are o problemă şi trebuie să o ajutăm să o rezolve. Nu trebuie să stigmatizăm o întreagă comunitatea din cauza comportamentului unora dintre membrii acesteia", a declarat Anne Brasseur, autoarea raportului, pentru Jurnalul Naţional. Luxemburgheza a mai completat că au întristat-o acuzaţiile aduse de şeful delegaţiei franceze, pentru că expunerea de motive a rezoluţiei " a făcut decât să relateze ceea ce se întâmplă în Franţa". "sunt problema noastră, a tuturor, nu numai a Franţei sau a României", a mai spus Brasseur.

Una dintre cele mai dure poziţii la adresa Hexagonului, dar şi a Italiei, a avut-o ieri Dimitrios Papadimoulis, de la la Stânga Unită Europeană - Stânga Verde Nordică. Acesta i-a acuzat direct pe Nicolas Sarkozy şi pe Silvio Berlusconi de "extremism de stat" şi a arătat că aceştia se folosesc de romi pentru avantaje electorale. Comisarul pentru drepturile omului, Thomas Hammemberg, a atras atenţia că numărul atacurilor extremiste a crescut în Europa şi că au fost cazuri în care, din cauza instigărilor, mai mulţi romi au fost ucişi - referire la situaţia din Ungaria, unde partidul Jobbik duce o campanie dură împotriva romilor.

"Este important că a avut loc această dezbatere de urgenţă, iar decizia în sine arată că există o mare preocupare pe tema aceasta a discursului naţionalist, care foloseşte teme legate de siguranţa naţională, pentru a justifica o serie de măsuri, în special expulzări colective", a comentat deputatul Adrian Năstase rezultatul votului. El a mai atras atenţia că Franţa manipulează diverse date statistice referitoare la români, pentru a-şi motiva acţiunile. Potrivit deputatului PSD, doar 750 de români erau, anul trecut, în închisorile franceze, ca urmare a unor condamnări. În timp ce la Strasbourg se făcea apel la încetarea asocierii ideii de etnie cu cea de criminalitate, presa din Hexagon anunţa existenţa unui fişier care ar putea să-i coste scump pe francezi. Este vorba despre un fel de bază de date a jandarmeriei franceze, în care sunt precizate rasa şi etnia celor controlaţi, fapt pe care legea franceză îl pedepseşte cu cinci ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: externe