x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța, la câteva ore de blocajul total

Franța, la câteva ore de blocajul total

16 Noi 2018   •   17:26
Franța, la câteva ore de blocajul total

Creșterea prețului la carburanți i-a nemulțumit pe mulți francezi, care au decis să aplice o lecție guvernului de la Paris. Astfel, o grupare neoficială, intitulată “Vestele galbene“ – numită așa după vestele reflectorizante pe care șoferii sunt obligați să le aibă în mașini, a planificat o amplă mișcare de protest, sâmbătă, prin care să paralizeze circulația rutieră în Hexagon.

Guvernul francez a anunțat recent, că în 2019 va avea loc o nouă scumpire a carburanților, cu 6-10%, după ce în acest an francezii au suportat o majorare a prețului benzinei și motorinei cu 23%. Astfel, în funcție de regiuni, prețul combustibilului este între 1,48 euro și 1,6 euro. Guvernul a justitificat scumpirile prin faptul că dorește o tranziție spre vehiculele ecologice și încurajarea folosirii automobilelor electrice. De aceea, scumpirea nu se aplică transportului aerian și naval.

Pentru sâmbătă sunt programate nu mai puțin de 1.500 de mișcări de protest în toată țara, la care sunt așteptați sute de mii de francezi. Comentatorii politici consideră că acest protest este unul dintre cele mai mari teste ale președintelui Emmanuel Macron, în condițiile în care  “Vestele galbene“ nu au un lider și nici revendicări politice.

Potrivit unui sondaj de opinie, 73% dintre francezi susțin mișcarea “Vestelor galbene“ și 70% cred că guvernul ar trebui să renunțe la scumpiri.

×
Subiecte în articol: franta scumpiri carburanti