x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Macron cere o 'mobilizare naţională' pentru cartierele defavorizate

Franţa: Macron cere o 'mobilizare naţională' pentru cartierele defavorizate

14 Noi 2017   •   21:30
Franţa: Macron cere o 'mobilizare naţională' pentru cartierele defavorizate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi o 'mobilizare naţională' pentru suburbiile defavorizate şi a promis să lupte împotriva islamismului şi a sărăciei, încercând totodată să demonteze imaginea 'de preşedinte al bogaţilor' de care îl acuză de o parte a opoziţiei, relatează AFP.


Criticat pentru că nu a manifestat interes pentru situaţia din suburbii de la alegerea sa, Emmanuel Macron a ales un loc emblematic al regenerării urbane: o fostă filatură în nordul Franţei, grav afectată de criză, care găzduieşte în prezent o sută de firme din domeniile audiovizual şi al jocurilor video.

'Vreau să se schimbe faţa cartierelor până la sfârşitul mandatului (prezidenţial) de cinci ani', a anunţat el, adăugând că un 'plan de mobilizare generală' va fi stabilit până în februarie 2018. Numai această 'mobilizare a întregii naţiuni' poate 'să răspundă imensei provocări', a spus preşedintele francez.

Politicile urbane se succed în Franţa de zeci de ani, fără a reuşi să depăşească decalajele dintre oraşele mari şi suburbiile lor.

'A avea un oraş, o viaţă frumoase nu este un lux, nu ar trebui rezervat celor mai norocoşi', a spus Macron la Tourcoing (nord).

El a promis să acorde prioritate angajării şomerilor, mult mai numeroşi în cele mai sărace 1.514 cartiere ale Franţei, şi a anunţat un 'mare plan de luptă împotriva discriminărilor'.

Preşedintele francez a anunţat, de asemenea, începerea luptei împotriva radicalizării anumitor musulmani instalaţi în mai multe cartiere 'deoarece Republica a demisionat'.

Cu o zi înainte, primarul oraşului Lille, Martine Aubry, o reprezentantă de marcă a Partidului Socialist, a pus sub semnul întrebării vizita preşedintelui în regiunea sa: 'Cum se poate rosti un discurs despre politica oraşului atunci când sunt tăiate subvenţiile pentru locuinţele sociale (al căror buget a fost redus de Macron - n.red.) şi locurile de muncă?' AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron