x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa ne-a plătit 2 milioane de euro pentru un contract neexecutat

Franţa ne-a plătit 2 milioane de euro pentru un contract neexecutat

29 Ian 2009   •   00:00

Preşedintele Imprimeriei Naţionale a Franţei, Loic Lenoir de la Cochetiere, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a plătit 2 milioane de euro Imprimeriei Naţionale Române, sub formă de garanţii pentru un contract rămas neexecutat.



Potrivit lui Loic Lenoir de la Cochetiere, în anul 2004, Imprimeria Naţională a Franţei şi Imprimeria Naţională a României au încheiat "un contract referitor la administrarea fiscală". "Era vorba despre posibilitatea de a declara pe internet, de a plăti pe internet şi de a arhiva TVA pentru plăţile româneşti", explică oficialul francez, precizând că instituţia pe care o conduce are expertiză bogată în domeniu.

"Am discutat prin 2001, 2002 la Ministerul francez al Finanţelor despre acest contract. Contractul cu Imprimeria Naţională a României a fost semnat în 2004", explică Lenoir de la Cochetiere. Iniţial, termenul de finalizare era sfârşitul lui 2006, apoi, sfârşitul lui iunie 2007, dar contractul nu a fost finalizat.

INFORMAŢII REFUZATE
"Nu din vina noastră. Noi am cerut părţii române informaţii de care aveam nevoie şi care nu ne-au parvenit. Din această cauză, nu ne-am îndeplinit contractul, deşi am livrat foarte multe elemente şi componente României pentru care nu am fost plătiţi. Problema a fost că, după încheierea contractului, oameni din Ministerul român al Finanţelor Publice nu se puneau de acord ce să facă. Iar noi aşteptam informaţii. (...) Iar între Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei erau deseori dezacorduri", a explicat oficialul francez, adăugând că Imprimeria Naţională a Franţei a trebuit să vireze României cei 2 milioane de euro, garanţie, prevăzuţi în contract. Acest lucru a deranjat Consiliul de Administraţie al Imprimeriei franceze, care a cerut, la începutul lui 2008, un control asupra modului în care au fost negociate toate contractele externe în timpul celor şase ani în care Imprimeria a fost condusă de Loic Lenoir de la Cochetiere.
"A fost făcut un audit, în mai 2008", susţine Lenoir de la Cochetiere, potrivit căruia ceea ce s-a descoperit "în neregulă" a fost că el nu implementase Convenţia OCDE de combatere a corupţiei adoptată de Franţa în anul 2000. "Dar este vorba despre alte contracte, nu despre cel cu România", susţine el. Lenoir de la Cochetiere spune că este decis să recupereze banii, eventual printr-un proces. Se consideră nedreptăţit şi susţine că jurnaliştii francezi au amestecat lucrurile.


CONTRACT DE PAŞAPOARTE
Cât despre România, preşedintele Imprimeriei franceze susţine că ar fi interesat de un eventual nou contract cu partea română în ceea ce priveşte paşapoartele electronice. Sediul din Paris al Imprimeriei Naţionale franceze a fost percheziţionat în cadrul unei anchete preliminare privind suspiciunile de corupţie în atribuirea unui contract în România, în 2001 şi 2002, a declarat luni o sursă judiciară citată de AFP.

Anchetatorii suspectează Imprimeria Naţională, care fabrică documente oficiale cum ar fi cărţi de identitate şi paşapoarte, că a plătit comisioane pentru a obţine un contract în România. Poliţiştii din Divizia Naţională de Investigaţii Financiare (DNIF), care se ocupă de o anchetă preliminară deschisă de Parchetul din Paris în 2008, au percheziţionat sediul Imprimeriei Naţionale la 14 şi 22 decembrie. Ei se interesează în special de un contract pentru procesarea digitală a procedurilor fiscale în România, încheiat în 2001 şi 2002. O altă parte a anchetei se referă la unul dintre comisioanele plătite de un intermediar în cadrul unui contract obţinut de Georgia, potrivit Journal du Dimanche.

×