x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa ne expediază mâine prima tranşă de romi

Franţa ne expediază mâine prima tranşă de romi

de Carmen Plesa    |    18 Aug 2010   •   00:00
Franţa ne expediază mâine prima tranşă de romi
Sursa foto: Pascal Rossignol/Reuters

Ministrul de Interne francez, Brice Hortefeux, a anunţat că mâine va decola din Hexagon primul zbor care îi va duce pe romii aflaţi ilegal în Franţa către ţările lor de origine, potrivit AFP. Hortefeux a mai declarat că 51 de tabere abuzive au fost evacuate în această vară.



Acţiunile autorităţilor franceze au continuat ieri cu îndepărtarea a 84 de romi de pe un teren din Tremblay-en-France (Seine-Saint-Denis). Ministrul de Interne a anunţat că în câteva zile alţi 150 de romi, din care 80 adulţi, vor fi evacuaţi dintr-o tabără din Marsilia.

„În total, sunt aproximativ 700 de romi care vor fi repatriaţi până la sfârşitul lunii", a declarat ministrul. Zborurile cu destinaţia România şi Bulgaria vor fi operate de companii private şi vor avea loc la 19 şi la 26 august, o a treia etapă de repatrieri urmând să se desfăşoare la sfârşitul lui septembrie.

Declaraţiile lui Hortefeux vin însă în contradicţie cu cele făcute de mi­nistrul Imigraţiei, Eric Besson, care a afirmat tot ieri că nu vor exista zboruri speciale pentru repatrieri şi că expulzarea de pe teritoriul francez se va face individual. Besson a recunoscut că oricare dintre cei repatriaţi va putea reveni pe teritoriul francez, pentru că legea îi dă dreptul.
Evacuările din ultimele zile din Franţa i-au făcut pe britanicii de la Times să titreze, pe prima pagină, că Sarkozy expulzează romii într-un stil care aminteşte de Gestapo.

„De când cu alegerea lui Nicolas Sarkozy am ajuns de râsul lumii", a comentat Le Post situaţia din Franţa, plecând de la articolul din cotidia­nul britanic. (...) „Uitaţi-vă la Times de astăzi, care face aluzie la Gestapo, apropo de evacuările romilor. (...) Asocierea Gestapo-ului cu ţara mea e un lucru dureros. Şi problema e că asta vine după un editorial din New York Times, un raport devastator al ONU şi o multitudine de critici acerbe. Pe scurt: văzută din exterior, suntem clar o ţară rasistă", scrie Le Post.

În comentariu se mai aminteşte că e falsă ideea cum că străinii ştiu să facă deosebirea între locuitorii unei ţări şi conducătorii ei.
„Iată, americanii, de-a lungul anilor, au fost luaţi de mari nemer­nici, asemeni preşedintelui lor, Bush. Şi italienii sunt toţi luaţi de mafioţi din cauza lui Berlusconi. Şi acum ne-a venit nouă rândul să fim rasiştii!", mai scrie Le Post.

„Atât timp cât Nicolas Sarkozy va fi preşedintele Republicii, vom păstra această imagine infamă (...). Răul a fost făcut. Imensa noastră capacitate de a da lecţii altora s-a întors asupra noastră, precum un bumerang", se arată în comentariul din Le Post.

×
Subiecte în articol: externe