x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Franţa nu e obligată să primească mizeria lumii"

"Franţa nu e obligată să primească mizeria lumii"

de Carmen Plesa    |    06 Oct 2010   •   00:00
● Corespondenţă de la Strasbourg

"Franţa nu e obligată să primească toată mizeria lumii" - aşa s-a apărat, la Strasbourg, şeful delegaţiei franceze la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), de acuzaţiile aduse politicii pe care Parisul o duce în privinţa romilor.

Pe ordinea de zi a APCE a fost introdusă, pentru mâine, o dezbatere de urgenţă privind situaţia romilor şi, ghinion pentru delegaţia Franţei, raportul va fi prezentat de Anne Brasseur, conaţionala comisarului pentru Justiţie Viviane Reding, care a reuşit să pună Franţa sub ameninţarea unei proceduri de încălcare a tratatelor.
Brasseur s-a dovedit însă ceva mai "moale" decât Reding şi a acceptat scoaterea din proiectul de raport a referirilor clare la Franţa, care au fost înlocuite cu o abordare mai generală de tip "în mai multe ţări europene", a remarcat senatorul Titus Corlăţean, membru al delegaţiei române la APCE.

"APCE e consternată că, la doar câteva săptămâni de la adoptarea rezoluţiei 1740 din 2010, pe situaţia romilor, care cerea statelor membre să amelioreze situaţia romilor şi să vegheze la respectarea drepturilor lor fundamentale, oameni politici din mai multe ţări europene, în special Franţa, au recurs la o retorică antiromi, asociindu-i pe aceştia cu ideea de infracţionalitate", se arăta în raportul iniţial.

"Franţa joacă mize mici şi utilizează România în interese electorale", a comentat senatorul Titus Corlăţean politica dusă de Franţa, remarcând faptul că formaţiunea lui Nicolas Sarkozy merge pe cartea extremistă, pentru a obţine din voturile care până acum mergeau spre Marie Le Pen şi Frontul Naţional. O dură intervenţie împotriva Franţei a venit şi din partea senatorului Gyorgy Frunda, membru al delegaţiei române, care a subliniat că Hexagonul a rămas "ultima redută de intoleranţă şi naţionalism" din Europa.

Acuzaţiile l-au deranjat pe şeful delegaţiei franceze, Jean Claude Mignon, care a spus că ţara sa n-are lecţii de primit de la România în privinţa integrării romilor.
Comisia juridică a APCE a desemnat ieri şi un raportor pe problema romilor, care va fi deputatul Adrian Năstase.

×
Subiecte în articol: externe