x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: S-au deschis secţiile de vot pentru turul decisiv al alegerilor prezidenţiale

Franţa: S-au deschis secţiile de vot pentru turul decisiv al alegerilor prezidenţiale

07 Mai 2017   •   10:40
Franţa: S-au deschis secţiile de vot pentru turul decisiv al alegerilor prezidenţiale

Francezii au început duminică să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru a decide cine va conduce ţara în următorii cinci ani, centristul pro-european Emmanuel Macron sau candidata Frontului Naţional (extrema dreapta), Marine Le Pen, transmite AFP. 

Aproximativ 47,5 milioane de francezi sunt aşteptaţi să voteze în intervalul orar 06.00-17.00 GMT (prelungit până la 18.00 GMT la Paris şi în oraşele mari), în condiţii de securitate ridicată, pentru care au fost mobilizaţi peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari. 

Ambii candidaţi, dintre care va fi desemnat succesorul socialistului François Hollande, vor vota în nordul Franţei, Macron, în staţiunea balneară Touquet, iar Le Pen, în fieful său Henin-Beaumont. 

Emmanuel Macron, 39 de ani, fost bancher de investiţii şi ex-ministru al Economiei, sosit în frunte după primul tur, este dat favorit detaşat în ultimele sondaje, cu 61,5,-63% din intenţiile de vot comparativ cu 37-38,5% cât ar întruni rivala sa. 

Şeful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reînnoit o singură dată.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: alegeri franta