x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce este "Iniţiativă europeană de intervenţie"

Ce este "Iniţiativă europeană de intervenţie"

25 Iun 2018   •   08:04
Ce este "Iniţiativă europeană de intervenţie"

Parisul va semna luni, împreună cu alte opt ţări, un document privind constituirea unui nou mecanism de cooperare europeană întărită în materie de apărare, denumit "Iniţiativa Europeană de Intervenţie" (IEI), a anunţat ministrul apărării francez, Florence Parly, într-un interviu publicat online duminică seara.

 

"O scrisoare de intenţie va fi semnată luni la Luxemburg de Germania, Belgia, Danemarca, Olanda, Estonia, Franţa, Portugalia, Spania şi Marea Britanie", a declarat responsabilul francez. Italia - printre ţările aflate la originea documentului, dar care tocmai şi-a schimbat guvernul - "analizeaza posibilitatea de a se alătura iniţiativei, dar nu a luat încă o decizie definitivă" în acest sens, a precizat Florence Parly.

IEI, dorită de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a face să avanseze Europa în domeniul apărării, urmăreşte o întărire a cooperării între statele majore ale armatelor din ţări europene "capabile şi voluntare" cu scopul de a "putea reacţiona împreună mai rapid" în afara cadrului NATO şi al Uniunii Europene, a subliniat Parisul.

Ea îşi propune să îndeplinească "lucrări de planificare comune asupra scenariilor şi crizelor potenţiale care pot ameninţa securitatea europeană", detaliază surse din anturajul ministrului apărării: catastrofe naturale, intervenţii într-o criză, evacuări de persoane....

"Europa Apărării necesită o cultură strategică comună", declară Florence Parly în interviul din Le Figaro. "Dacă trebuie repetată o operaţiune de genul 'Serval' în Mali în 2013, am dori să putem să o efectuăm mai mulţi. Or, termenele şi deciziile în cadrul UE sunt încă mult prea lungi în raport cu urgenţa care poate fi impusă de o situaţie critică într-o ţară în care europenii consideră că există o miză puternică pentru securitatea lor", a argumentat ea.

IEI prezintă de altfel avantajul de a putea menţine Marea Britanie în cadrul apărării europene în pofida Brexit. "Este vorba clar de o iniţiativă care permite să fie asociate unele state din afara UE", subliniază ministrul francez. "Marea Britanie s-a arătat foarte interesată, căci această ţară este dornică să menţină cooperări cu Europa în afara legăturilor bilaterale". a mai spus Florence Parly.

Potrivit ministrului francez, Germania - reticentă iniţial - a decis în cele din urmă să adere la iniţiativă după ce a convenit cu Parisul că IEI ar menţine "legături puternice" cu Cooperarea Structurată Permanentă (CSP), lansată în decembrie în cadrul UE şi care urmăreşte să dezvolte capacităţi de apărare şi să investească în proiecte comune. AGERPRES

×