x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța și-a inaugurat propriul Pentagon. Cât a costat instalarea unei imprimante

Franța și-a inaugurat propriul Pentagon. Cât a costat instalarea unei imprimante

06 Noi 2015   •   12:30
Franța și-a inaugurat propriul Pentagon. Cât a costat instalarea unei imprimante
Sursa foto: foto: Artfactory

În prezenţa preşedintelui francez, François Hollande, a avut loc în această după-amiază inaugurarea noului sediu al ministerului francez al Apărării, scrie RFI.

Botezată de francezi « Pentagon à la française » dar numită oficial « Hexagone Balard », clădirea aflată în arondismentul 15 al capitalei regrupează statele-majore ale celor trei armate – terestră, aeriană şi marină. Tot acolo, în mijlocul clădirii, într-un adevărat buncker, se află faimosul « Pol operaţional » unde sunt planificate şi conduse operaţiunile militare externe al Franţei.

Tot situl e întins pe aproape 14 hectare – care numără însă şi 4 spaţii verzi – şi are 320 de mii de metri pătraţi de birouri. Locaţia are însă şi câteva apartamente pentru militari, restaurant, centru sportiv, creşă şi chiar şi un bazin de înot. Circa 10.000 de militari şi civili – care lucrau până acum pe 12 situri diferite din Paris - vor lucra zilnic în acest complex unic care se poate lăuda că are cel mai mare acoperiş solar din Paris : 5.000 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice. In plus, o parte din clădire este construită pe piloni lucru ceea ce permite ventilarea complet autonomă a interiorului fără nicio altă sursă de energie.

Inaugurarea complexului a fost însoţită de o polemică privind costurile induse de contractul public-privat. Instalarea unei prize duble de curent e facturată de prestatorul privat cu circa 2.200 de euro ; « mentenanţa » pentru această priză e de 3.200 de euro. Instalarea unei imprimante şi a unui scanner a fost propusă la aproape 14.000 de euro!

Mai multe, pe rfi.ro

×
Subiecte în articol: pentagon franta