x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa vrea să scape de ţigani

Franţa vrea să scape de ţigani

de Carmen Plesa    |    27 Iul 2010   •   00:00

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va prezida mâine o reuniune consacrată romilor şi nomazilor, o întâlnire cu care pretinde că şi-a propus să înceapă "lupta împotriva delincvenţei" şi să dea startul pentru desfiinţarea tuturor taberelor abuzive. Reuniunea vine la puţin timp de la o serie de violenţe comise de nomazi la Saint-Aignan, unde un membru al comunităţii lor a fost împuşcat de jandarmi, pentru că nu oprise la un control.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut şi el apel, ieri, la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, potrivit Le Monde. Lellouche a mai spus că trebuie să se renunţe la tema nediscriminării romilor, atât timp cât aceştia refuză să se integreze.

În Franţa se estimează că trăiesc aproximativ jumătate de milion de nomazi şi circa 20.000-30.000 de romi proveniţi din Europa de Est (România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie). Pentru francezi, termenul de "nomazi" nu se referă la o etnie (deşi majoritatea sunt romi), ci desemnează acele persoane cu cetăţenie franceză care nu au un domiciliu stabil, ci trăiesc în tabere ori circulă în caravane.

Reuniunea anunţată pentru mâine i-a adus lui Sarkozy numeroase acuzaţii, atât din partea unor organizaţii, cât şi din partea opoziţiei. Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Liga împotriva rasismului şi a antisemitismului, dar şi organizaţiile romilor sau nomazilor l-au acuzat pe preşedintele francez că "stigmatizează" o comunitate, legând ideea de delincvenţă de o anumită etnie.

Politicienii din opoziţie nu l-au slăbit nici ei pe Sarkozy cu acuzaţiile, însă tema a fost cu totul diferită. Noël Mamčre (Verzi) a declarat că "şeful statului, pentru a face mai repede uitată afacerea de stat în care a fost implicat (n.r.: aluzie la dosarul Woerth/Bettencourt), a inventat o nouă diversiune şi o nouă categorie de ţapi ispăşitori", potrivit Le Figaro. Jean-Luc Mélenchon, liderul Partidului de Stânga, l-a acuzat pe Nicolas Sarkozy de "demagogie", iar FranÎois Bayrou, de la Mişcarea Democratică, a vorbit despre "furtuna populistă" a Guvernului.

Rămâne de văzut cum îşi va putea pune în practică preşedintele planurile privind expulzările şi desfiinţarea taberelor abuzive. Un impediment în calea acestora ar fi că nomazii sunt protejaţi, în Franţa, de "Legea Besson", din 1990, completată în 2000, prin care toate localităţile care au mai mult de 5.000 de locuitori sunt obligate să realizeze spaţii de primire pentru caravane. Însă, până în 2008, doar 42% din aceste localităţi au şi pus la punct aceste spaţii. Asociaţiile nomazilor şi romilor susţin că atât timp cât aceste locuri de primire nu au fost făcute, expulzările din taberele abuzive ar fi incorecte şi lipsite de sens.

Sarkozy s-ar putea să nu aibă succes prea mare nici cu planul de a scăpa de romii proveniţi din România sau Bulgaria. Aceştia sunt cetăţeni europeni, iar procedurile de expulzare în cazul lor sunt destul de dificile. În urmă cu trei ani, Franţa a hotărât să acorde un ajutor financiar romilor ca să-i convingă să se întoarcă în România. Potrivit Le Monde, aproximativ 8.000 de romi au beneficiat de acest ajutor (300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro de copil, plus bilet de avion) ca să plece în România şi să nu se mai întoarcă în Franţa. O treime din cei "mituiţi" ca să nu mai calce pe pământ francez a revenit însă în Hexagon.

×
Subiecte în articol: observator