x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fraţii Musulmani sunt gata şi de război cu Israelul

Fraţii Musulmani sunt gata şi de război cu Israelul

de Marina Constantinoiu    |    01 Feb 2011   •   19:30

Unul dintre liderii Frăţiei Musulmane din Egipt, Mohammed Ghannem, a declarat pentru site-ul iranian de limbă arată Al-Alam că ar dori să vadă poporul egiptean pregătindu-se pentru un război contra Israelului, relatează cotidianul israelian Calcalist.

Ghannem a mai declarat că ar trebui închis imediat Canalul de Suez şi că livrarea de gaz metan către Israel ar trebui să înceteze “pentru a provoca îndepărtarea de la putere a regimului Mubarak”. El a adăugat că “poporul ar trebui să se pregătească pentru un război contra Israelului”, adăugând că lumea trebuie să înţeleagă că “poporul egiptean este pregătit pentru orice, ca să scape de acest regim”.

Ghannem a adus un omagiu militarilor egipteni trimişi de preşedintele Hosni Mubarak pe străzile marilor oraşe egiptene, afirmând că “ei nu îşi vor ucide fraţii”. Acesta a mai adăugat că Washintonul a fost forţat să abandoneze planurile de a-l ajuta pe Mubarak să rămână la putere, după ce a văzut “milioane de suflete pe străzi”, în Egipt.

La rândul său, Israelul a făcut apel la comunitatea internaţională să “ceară” puterii egiptene, oricare ar fi ea, să respecte tratatul de pace cu statul israelian. “Comunitatea internaţională trebuie să ceară oricărui Guvern egiptean să respecte tratatul de pace cu Israelul”, se arată într-un comunicat al cabinetului premierului Benjamin Netanyahu. Comunicatul subliniază că este în interesul Israelului să menţină pacea cu Egiptul.

Egiptul a încheiat în 1979 un acord de pace cu Israelul, în schimbul retragerii, în 1982, din toate teritoriile egiptene cucerite de Armata israeliană, în timpul războiului din iunie 1967. Chiar dacă această pace a fost considerată drept una "rece", limitându-se la relaţii diplomatice, ea a rezistat la două războaie în Liban (1982 şi 2006), două intifade ale palestinienilor (1987 şi 2000) şi la blocarea procesului de pace între Israel şi palestinieni.

×