x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frauda electorală, corupția din fotbal și trucarea meciurilor vor fi urmărite de către un Parchet European

Frauda electorală, corupția din fotbal și trucarea meciurilor vor fi urmărite de către un Parchet European

19 Sep 2013   •   20:32
Frauda electorală, corupția din fotbal și trucarea meciurilor vor fi urmărite de către un Parchet European

Cazurile de fraudă electorală, corupția din fotbal precum și manipularea pariurilor sportive sau trucarea meciurilor vor fi urmărite de un Parchet European, informează agerpres.ro.

Înființarea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupție la nivel european va fi solicitată Comisiei Europene, în urma unui raport adoptat de către Comisia Specială din cadrul Parlamentului European privind Corupția și Crima Organizată, informează un comunicat de presă dat publicității joi de cabinetul eurodeputatului Iona Enciu.

Raportul, care reprezintă activitatea de un an de zile, prevede măsuri mai aspre împotriva organizațiilor criminale, care și-au extins raza de acțiune la nivel internațional, profitând de oportunitățile oferite de deschiderea granițelor interne ale Uniunii Europene. Cea mai importantă prevedere a Raportului este crearea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupție la nivel european.

Eurodeputatul Ioan Enciu a amendat Raportul cu 11 amendamente, toate fiind adoptate cu o largă majoritate de către Comisie. Amendamentele fac referire la unele aspecte fundamentale legate de lupta împotriva corupției și crimei organizate, și anume: dreptul la libera circulație, dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Crima organizată este un fenomen care a luat o mare amploare în ultimii ani, datorită valurilor mari de imigranți în căutarea unor condiții mai bune de trai. Aceștia reprezintă victime sigure pentru traficanții de persoane, ajungându-se în momentul de față la 900 000 de persoane, victime ale muncii forțate și 270 000 de victime ale exploatării sexuale. De aceea este nevoie de o voință politică fermă la toate nivelurile pentru a combate acest fenomen.

Armonizarea legislației naționale reprezintă o condiție necesară în vederea organizării unui cadru juridic și legislativ coerent pentru a finaliza această luptă împotriva corupției și crimei organizate. Astfel, prin acest raport se cere Comisiei Europene lansarea unui plan de acțiune european care să vizeze combaterea criminalității organizate, a corupției și spălarea de bani și care să includă măsuri legislative și acțiuni pozitive atât la nivelul Uniunii Europene cât și al statelor membre, având ca obiectiv principal combaterea eficienta a acestor fenomene criminale

Raportul adoptat de către Comisie va fi supus votului plenului Parlamentului European în prima ședință din luna octombrie. 

×