x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frauda şi tortura

Frauda şi tortura

de Vitalie Calugareanu    |    17 Apr 2009   •   00:00

Liderii opoziţiei unite de la Chişinău au venit în faţa presei cu maldăre de hârtii care demonstrează fraudarea masivă a alegerilor de la 5 aprilie de către guvernarea comunistă.



Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cere în disperare comunităţii internaţionale să determine autorităţile moldovene să înceteze torturarea tinerilor protestatari închişi în comisariatele de poliţie.

Şeful comuniştilor, Vladimir Voronin, preşedinte cu mandat expirat al Republicii Moldova, a ordonat aseară organelor, într-un discurs televizat, sistarea tuturor formelor de urmărire a protestatarilor. "Dar cu vânătăile de pe corpurile acestor tineri şi cu morţii ce facem, domnule preşedinte?" - se întreabă presa necomunistă de la Chişinău.

După ce aflarea veştii despre decesul celui de-al doilea tânăr ca urmare a protestelor de la 7 aprilie, Dorin Chirtoacă a cerut, într-o conferinţă de presă, comunităţii internaţionale să-l determine pe Voronin să dispună încetarea torturii.

El a estimat că numărul celor urmăriţi ar putea depăşi 1.000 de persoane şi a semnalat dispariţia fără urmă a 6 copii după ce au fost ridicaţi de Poliţie. Este vorba de fraţii Curechi, Dumitru Târsână, Ion Tudorache, Ion Certan şi Serghei Donici.

Ion Creţu, student la Colegiul de construcţii din Chişinău, a dezvăluit presei tratamentele inumane la care a fost supus în arestul Poliţiei. Acesta a fost bătut cu o sticlă din plastic de 1.5 l plină cu apă. Radu Lungu, din Chişinău, a fost arestat a doua oară, chiar dacă urma un tratament cu perfuzii în urma bătăilor primite în garajul Parlamentului.

Pe de altă parte, liderii opoziţiei Mihai Ghimpu (PL), Vladimir Filat (PLDM) şi Serafim Urechean (AMN) au prezentat primele dovezi de fraudare a scrutinului. Concluziile preliminare sunt şocante! Mii de morţi au votat cu mâna celor vii în aceste alegeri apreciate pozitiv de Misiunea de monitorizare a OSCE:

"Persoane diferite cu acelaşi număr al buletinului de identitate... Vă daţi seama? Cu acelaşi număr al buletinului avem 3.280 persoane după verificarea listelor în doar trei raioane", a subliniat liderul PL, Mihai Ghimpu. "Alte 1.600 de persoane au votat fără acte de identitate numai la Cahul", a menţionat liderul PLDM, Vladimir Filat.

El a adăugat că "la data de 7 aprilie, ministrul Dezvoltării Informaţionale, domnul Buceaţki, a fost decorat de către preşedintele Voronin cu ordinul «Gloria Muncii», pentru muncă prodigioasă în organele administraţiei publice şi contribuţie deosebită la edificarea societăţii informaţionale în Republica Moldova"... şi, probabil în realizarea legăturii morţilor cu Partidul Comunist, ­ a conchis liderul PLDM.

În replică, Comisia Electorală Centrală susţine că asupra presupuselor încălcări depistate de opoziţie se va pronunţa Curtea Constituţională, iar Ministerul Dezvoltării Informaţionale a spus că acuzaţiile potrivit cărora ar fi introdus persoane decedate în listele de votanţi, sunt nefondate.

Liderii opoziţiei au spus că vor reveni cu noi dezvăluiri privind procedura de fraudare a alegerilor de către comunişti. Anterior, ei au afirmat că, potrivit calculelor interne, comuniştii şi-ar fi însuşit prin fraudă cel puţin 15% din rezultatul anunţat oficial.

×
Subiecte în articol: externe