x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fregatele maniei - Nemultumiti de modul in care BAE Systems se achita de obligatii

Fregatele maniei - Nemultumiti de modul in care BAE Systems se achita de obligatii

de Marina Constantinoiu    |    09 Feb 2007   •   00:00
Fregatele maniei - Nemultumiti de modul in care BAE Systems se achita de obligatii

Bucurestiul e nemultumit de modul in care firma BAE Systems se achita de obligatiile ce-i revin din contractul de mentenanta pentru cele doua fregate - "Regina Maria" si "Regele Ferdinand" - achizitionate de Romania din Marea Britanie.

Contractul de mentenanta pentru cele doua fregate britanice tip 22 achizitionate de Romania din Marea Britanie va continua, in ciuda dificultatilor pe care le intampina negocierile, au stabilit la Bucuresti ministrul roman al Apararii, Sorin Frunzaverde, si ministrul adjunct al Apararii din Marea Britanie, John Prescott. Cele doua fregate de clasa Broadsword, "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" - variantele modernizate ale fregatelor britanice HMS Coventry si HMS London - sunt deja utilizate de Marina romana, ca urmare a semnarii unui contract in valoare de 229 de milioane de dolari SUA intre Romania si Marea Britanie in 2004.

DERANJ. Surse guvernamentale de la Bucuresti au declarat in exclusivitate pentru publicatia specializata pe chestiuni militare Jane’s ca ministerele Apararii si Economiei de la Bucuresti sunt nemultumite de modul in care BAE Systems se achita de obligatiile de offset ce revin din acest contract. "Romania astepta altceva de la o companie britanica de renume (cum e cazul BAE - n.r.). Dezamagirea noastra va afecta evaluarea BAE Systems pentru viitoarele contracte din domeniul Apararii din Romania, iar noi suntem pregatiti sa cheltuim cateva miliarde de euro pentru achizitii in urmatorii 10 ani", a declarat sursa citata.

MODERNIZARI. A doua faza a modernizarii fregatelor - suplimentar, fata de modernizarea initiala - este programata sa se desfasoare in Romania, in perioada 2008-2009. Se asteapta ca aceasta faza sa se axeze pe imbunatatirea capabilitatilor operationale ale navelor - cele de comanda, control si facilitati comunicationale. Totodata, se vizeaza adaugarea de armament de tip nou de aparare aeriana si antinava, precum si a unui kit electronic imbunatatit. Contractul de vanzare include si un parteneriat industrial pe termen de cinci ani, conform caruia BAE Systems se angajeaza la parteneriate de afaceri cu industria romaneasca, sa asigure transferul de tehnologie si sa imbunatateasca accesul pe piata. Aceasta parte a contractului, cea referitoare la aranjamentele de offset, a atras criticile administratiei de la Bucuresti, la adresa BAE Systems.

NO COMMENT. BAE Systems a refuzat sa comenteze informatiile obtinute de Jane’s, argumentand ca acest contract este unul incheiat intre guvernele Romaniei si Marii Britanii. Surse care cunosc detaliile contractului au declarat pentru Jane’s ca in ultimele saptamani au fost formulate noi propuneri si ce se spera ca programul sa continue.
ROMPRES FOTO
IN UZ. Cele doua fregate achizitionate de la britanici sunt deja folosite de Marina romana

Erata Dintr-o regretabila eroare de traducere, varianta acestui articol, data publicitatii in editia ziarului nostru de joi, a fost una gresita. Ne cerem scuze pe aceasta cale cititorilor si promitem sa evitam o recidiva.
×
Subiecte în articol: externe systems