x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fuga din Liban - Strainii se intorc acasa

Fuga din Liban - Strainii se intorc acasa

de Irina Cristea    |    18 Iul 2006   •   00:00
Fuga din Liban - Strainii se intorc acasa

Mii de cetateni straini, printre care si romani, s-au inscris pe liste de asteptare pentru a parasi Libanul cat mai curand posibil, indiferent de mijloacele de transport ce le-ar putea fi puse la dispozitie. Procedurile de evacuare sunt monitorizate de Israel, SUA si Uniunea Europeana.

Cu feribotul, cu microbuzul sau pe calea aerului, cetatenii straini aflati in Liban nu stiu cum sa paraseasca mai repede tara unde nu se mai pot simti in siguranta. Bombardamentele israeliene au facut deja peste 160 de victime in randul civililor, iar oamenii se tem ca s-ar putea numara printre victimele urmatoarelor explozii.

ROMANII, INGRIJORATI. "Nu dormim deloc cand se bombardeaza noaptea. Nu numai noi, ci toata lumea. E cumplit. Nu stim nici cand putem pleca. Incercam sa intram pe lista pentru un vapor francez de miercuri, romanii au cinci locuri pentru vapor, dar sunt prioritati", ne-a spus Serghei, un cetatean roman care locuieste la circa 6 kilometri de Beirut si care profita de faptul ca exploziile nu mai erau atat de frecvente pentru a da o fuga sa-si completeze proviziile de hrana si apa, care ii ajung deja pentru o luna.

Un convoi de romani care au dorit sa paraseasca Libanul a ajuns ieri in Siria, urmand sa fie repatriati in Romania in cursul noptii, relata ieri Mediafax. Este vorba despre aproximativ 300 de persoane care au avut parte, in acest demers, de asistenta Ambasadei Romaniei la Beirut. De altfel, potrivit aceleiasi surse, autocarele cu romani au fost supravegheate intens, cu cele mai moderne mijloace tehnice, pentru a preintampina producerea unui incident neplacut.

EFORTURI INTERNATIONALE. Franta a trimis in apele teritoriale din apropierea capitalei libaneze un feribot sub pavilion grecesc de 1.000 de locuri, la bordul caruia ar urma sa se imbarce circa 900 de francezi si alte cateva sute de cetateni europeni, in principal provenind din Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia, Elvetia.

Operatiuni de evacuare desfasoara si Rusia, Suedia, Marea Britanie si Olanda, in conditiile in care refugiatii se inghesuie in scolile de stat, urmand ca in curand sa se apeleze chiar si la institutiile de invatamant particular pentru gazduirea cetatenilor.

Numai pe listele Ambasadei Frantei la Beirut sunt inscrise 2.000 de persoane care doresc sa fie evacuate spre Cipru. Un elicopter britanic a scos deja din zona de conflict 40 de persoane, in cea mai mare parte britanici. Tot ieri, 300 de suedezi au fost readusi la Stockholm la bordul unui avion, iar autoritatile suedeze au anuntat ca alte mii de cetateni vor fi evacuate in acest fel. Un avion rusesc urma sa ajunga ieri-seara in capitala Siriei, pentru a imbarca 74 de cetateni rusi, ucraineni si moldoveni. O ampla operatiune a lansat si Spania, care doreste recuperarea a 450 de oameni.

Autoritatile olandeze au anuntat ca au asistat un convoi de 200 de persoane din Beirut in Siria si un alt grup aflat in nordul Libanului.

TEAMA
"Nu dormim deloc cand se bombardeaza noaptea. Nu numai noi, ci toata lumea. E cumplit. Nu stim nici cand putem pleca. Incercam sa intram pe lista pentru un vapor francez de miercuri" - Serghei, cetatean roman aflat la Beirut

RADICAL
"Nu vom accepta o incetare a focului facuta cu conditii si presiuni, iar o desfasurare a armatei libaneze de-a lungul frontierei cu Israelul este o problema care nu priveste decat Libanul" - Abdallah Kassir, membru Hezbollah

PERICOL
"Exista riscul producerii unui dezastru chimic daca o racheta atinge zona industriala din Haifa" - serviciul israelian de pompieri

HAIS! CEA!
Franta duce zilele acestea o politica externa duala. La Paris, presedintele Jacques Chirac a condamnat ieri ofensiva israeliana, pe care o considera "aberanta". El l-a trimis la Beirut pe seful guvernului pentru a duce poporului libanez mesajul conciliator al Champs ...lys...es-ului. Atitudinea lui Chirac este insa contrazisa de recentele declaratii ale ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, pretendent la fotoliul de sef al statului. Ministrul a anuntat ieri ca Israelul nu numai ca trebuie sa se apere, dar chiar are acest drept. "Un prieten al Israelului - si eu sunt unul - trebuie sa-l sfatuiasca sa isi pastreze sangele rece, sa nu supraliciteze si sa isi proportioneze reactia", a spus seful de la Interne, recunoscand ca nu i-ar fi la fel de usor sa afirme aceste lucruri daca s-ar afla la Haifa. Chirac a afirmat ca atacurile israeliene au creat "o situatie dramatica", in urma careia va fi necesara o reconstructie majora a infrastructurii libaneze. De Villepin a sosit in Liban la bordul unui elicopter care a aterizat la Jamhour, la circa 6 kilometri de Beirut. (Anca Aldea)

Ofensiva continua, pacea e departe

FARA INCETARE. Atacurile cu rachete au continuat atat pe teritoriul libanez, cat si pe cel israelian
"Israelul continua sa vizeze toate tintele Hezbollah. Nu avem intentia de a pune capat campaniei", a anuntat ieri purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Miri Eisin.

PRONOSTICURI. Surse militare israeliene citate de Canal 10 au anuntat ca ofensiva din Liban s-ar putea incheia in cateva zile. Unele surse sustin ca ofensiva va lua sfarsit doar in momentul in care israelienii vor reusi sa distruga cel putin 75% din capacitatea armata a miscarii siite din Liban. Deocamdata, noteaza un ziar israelian, nivelul distrugerilor in tabara dusmana este de aproximativ 25%. Canal 10 citeaza si alte oficialitati ale Armatei israeliene, care afirma ca este posibil ca Israelul sa isi intensifice atacurile pentru a distruge reteaua de electricitate a Libanului.

Premierul britanic Tony Blair si secretarul general al ONU, Kofi Annan, au propus ieri trimiterea in sudul Libanului a unei forte internationale mult mai mari de 2.000 de oameni care sa opreasca Hezbollahul sa mai bombardeze Israelul. Premierul italian Romanio Prodi a avansat chiar propunerea unui efectiv de 8.000 de militari. Autoritatile israeliene au respins imediat ideea, considerand-o prematura.

AU TRECUT GRANITA. Zvonurile care circulau ieri dupa-amiaza in regiune, potrivit carora fortele terestre israeliene ar fi patruns in sudul Libanului, au fost imediat infirmate de Ministerul Apararii al Israelului. "A avut loc o mica incursiune in timpul noptii trecute, pentru a distruge cateva avanposturi ale Hezbollahului situate langa granita. Asta a fost tot", a anuntat un responsabil din cadrul Armatei israeliene, citat de AP.

Orasul Haifa din nordul Israelului a fost din nou tinta rachetelor lansate de Hezbollah. Este a treia oara cand Hezbollahul ataca al treilea oras ca marime din Israel in mai putin de cinci zile. Serviciile israeliene de interventie au avertizat ieri ca, daca rachetele Hezbollah ar atinge tinte din zona industriala a orasului Haifa, aici s-ar putea declansa o catastrofa chimica. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe beirut israeliene