x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fugarul Bivolaru, în detenţie în Franţa înaintea unei audieri pentru a fi predat României (AFP)

Fugarul Bivolaru, în detenţie în Franţa înaintea unei audieri pentru a fi predat României (AFP)

29 Feb 2016   •   14:33
Fugarul Bivolaru, în detenţie în Franţa înaintea unei audieri pentru a fi predat României (AFP)
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fugarul român Gregorian Bivolaru, arestat la Paris vineri, a fost plasat sâmbătă în detenţie provizorie în aşteptarea unei audieri pentru a fi predat României, unde acest fondator al unei secte este acuzat de pedofilie, informează France Presse, citând o sursă judiciară.

Acest bărbat de 64 de ani, fondator al sectei controversate MISA (Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut), a fost condamnat în absenţă în 2013 de justiţia româna la şase ani de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore, acuzaţie pe care el o respinge.

Înscris pe lista de "most wanted" (cei mai căutaţi) a Europol, Bivolaru a fost arestat în nord-vestul capitalei franceze, potrivit unei surse din poliţie. Fiecare ţară din Uniunea Europeană poate introduce două nume în acest fişier vizibil pe internet, notează AFP. De exemplu, acolo figurează Salah Abdeslam, acuzat de participare la atentatele din 13 noiembrie la Paris.

Sâmbătă, lui Bivolaru i s-a adus la cunoştinţă conţinutul unui mandat de arestare european de către un magistrat al parchetului general din Paris, înainte de a fi plasat în arest preventiv de către un judecător al curţii de apel, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

El va compărea miercuri în faţa camerei de instrucţie a curţii de apel unde va fi întrebat dacă este de acord sau nu să fie predat autorităţilor române. În al doilea caz, magistraţii vor avea douăzeci de zile pentru a decide cu privire la predare, iar hotărârea poate fi casată, mai notează AFP.

Gregorian Bivolaru, care a fugit de mai mulţi ani din ţară, "a putut beneficia"de "numeroase ramificaţii" şi "sprijin" în toată această perioadă datorită adepţilor MISA, potrivit unor surse din poliţia franceză.

MISA încurajează în special practica yoga şi a făcut furori în Europa unde şi-a creat "ashramuri". Ea provoacă polemici şi unii membri sau centre au făcut obiectul unor anchete ale poliţiei în Europa, mai ales pentru suspiciuni de prostituţie, respinse de organizaţie.

Inculpat în 2004 în România pentru relaţii sexuale cu minoră şi trafic de minori, el a fugit şi a fost arestat în Suedia în 2005. Dar această ţară a refuzat să-l extrădeze şi i-a acordat statutul de refugiat politic, considerând că el a fost lipsit de dreptul la un proces echitabil în România. De atunci, el era căutat activ, aminteşte France Presse. AGERPRES

×