x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fukushima: Camioane speciale ale armatei aruncă apă pe reactorul 3

Fukushima: Camioane speciale ale armatei aruncă apă pe reactorul 3

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   13:57

Două camioane speciale ale armatei nipone au început, joi seara, să arunce apă pe reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, anunţă postul public de televiziune NHK, citat de AFP.

Cinci camioane-cisternă ale armatei au fost trimise la faţa locului, având 30 de tone de apă, pentru a participa la operaţiunile de răcire a reactoarelor. Spre deosebire de camioanele din dotarea poliţiei, aceste vehicule pot bombarda cu apă o ţintă, fără ca soldaţii să fie obligaţi să iasă din cabină, precizează AFP.

Anterior, poliţiştii au încercat să bombardeze cu apă reactorul, dar nu s-au putut apropia suficient, din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor, a precizat NHK. În cursul dimineţii, patru elicoptere ale armatei au arunca mai multe tone de apă pe reactorul numărul 3.

Barele de combustibil nuclear ameninţă să intre în fuziune dacă nu sunt cufundate în apă. Sistemele de răcire ale centralei au fost avariate de seismul şi de valul tsunami de la 11 martie.

Patru reactoare ale centralei de la Fukushima 1 sunt grav accidentate din cauza opririi sistemului lor de răcire, după cutremur. Utilizarea apei de mare netratate pentru a se încerca răcirea reactoarelor face imposibilă repornirea centralei în viitor.

×