x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeralii în Gaza pentru cele 58 de persoane ucise de forţele israeliene

Funeralii în Gaza pentru cele 58 de persoane ucise de forţele israeliene

15 Mai 2018   •   13:22
Funeralii în Gaza pentru cele 58 de persoane ucise de forţele israeliene

Funeraliile a 58 de persoane ucise de forţele israeliene vor avea loc în Gaza, azi. Violenţele care s-au soldat cu moartea a 58 de persoane au început în contextul în care zeci de mii de persoane au protestat de-a lungul frontierei împotriva deschiderii ambasadei SUA la Ierusalim, scrie The Guardian.

Ziua aleasă pentru funeraliile celor 58 de persoane coincide cu “Nakba” sau “Ziua Catastrofei”, ziua în care palestinienii comemorează cele peste 700.000 de persoane care au fost obligate să-şi părăsească locuinţele sau au fugit de războiul din 1948 apărut la crearea statului Israel.

Unul dintre organizatorii protestelor palestiniene, Khaled Batch, a spus că marţi va fi o zi pentru funeralii, sugerând că nu sunt planificate şi alte proteste la graniţă, după ce luni a fost cea mai sângeroasă zi din Gaza de după războiul din 2014. Presa din Israel scrie că unele dintre corturile în care protestatarii se adunau la graniţă au fost strânse.

Scenele violente de luni au fost în contrast cu inaugurarea fastuoasă a misiunii Washingtonului de la aproximativ 100 de kilometri depărtare, dintr-un cartier al Ierusalimului. Fiica preşedintelui SUA, Ivanka Trump, a sărbătorit deschiderea cu aplauze şi felicitări din partea vedetelor americane şi israeliene.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a alăturat SUA şi a învinovăţit organizaţia paramilitară palestiniană islamistă Hamas pentru decesele care au avut loc luni, afirmând că “fiecare ţară are obligaţia să-şi apere graniţele”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat “violenţele forţelor israeliene împotriva protestatarilor” într-un apel telefonic cu preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, şi cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea. De asemenea, a criticat decizia SUA de a muta ambasada la Ierusalim.

 

 

×