x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeralii naţionale pentru victimele de la Lampedusa. Barroso şi Leta au fost huiduiţi pe insulă

Funeralii naţionale pentru victimele de la Lampedusa. Barroso şi Leta au fost huiduiţi pe insulă

de Istvan Deak    |    09 Oct 2013   •   19:22
Funeralii naţionale pentru victimele de la Lampedusa. Barroso şi Leta au fost huiduiţi pe insulă

Victimele naufragiului care s-a produs joi în largul insulei italiene Lampedusa vor avea dreptul la "funeralii naţionale", a anunţat miercuri şeful Guvernului italian, Enrico Letta, citat de AFP.

Preşedintele Consiliului de Miniştri a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe insula Lampedusa alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi ministrul de Interne italian Angelino Alfano.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul Italiei, Enrico Letta, au fost primiţi cu huiduieli şi proteste la sosirea pe insula Lampedusa.

Zeci de oameni au strigat sloganuri împotriva politicienilor, în momentul în care coloana oficială a plecat de la aeroport spre primărie. Vizita delegaţiei europene are loc la o săptămâna de la naufragiul unei nave ce transporta imigranţi africani. Peste 300 de oameni au murit, după ce ambarcaţiunea pe care se aflau a luat foc şi s-a scufundat.

"Această dramă este o dramă europeană", a insistat Letta, adăugând că Italia "îşi va face partea sa" de treabă. "Este o tragedie umană, cea mai gravă survenită în Mediterana", a adăugat şeful Guvernului italian, referindu-se la acest naufragiu care a provocat între 300 şi 390 de morţi.

Subliniind că a primit deja acordul lui Barroso, el a adăugat că a cerut ca tema imigraţiei clandestine să fie înscrisă pe agenda viitorului Consiliu European din 24-25 octombrie.

El a anunţat, de asemenea, că şedinţa de guvern de miercuri după-amiază va aborda problema refugiaţilor şi punerea la dispoziţie a unui fond destinat imigranţilor minori.

Barroso, Letta, Alfano şi Malsmtröm s-au recules în faţa trupurilor neînsufleţite ale imigranţilor, majoritatea eritreeni, aliniate într-un hangar, după naufragiul de joi.

Până în prezent au fost recuperate 289 de cadavre. "Nu voi uita niciodată imaginea acestor sicrie", a afirmat cu gravitate Barroso, în cadrul conferinţei de presă, exprimându-se în italiană.

În fiecare zi, scafandrii italieni scot la suprafaţă alte cadavre ale victimelor naufragiului de săptămâna trecută. Chiar şi poliţiştii sunt impresionaţi de amploarea tragediei, considerată una dintre cele mai mari catastrofe maritime din Italia, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Unii supravieţuitori sunt şi acum în stare de şoc.
“Cinci ore am plutit pe mare, în compania cadavrelor. Nimic nu e mai cumplit ca asta. Erau mulţi copii. O femeie cu cei patru copii ai ei. O mamă cu un bebeluş. Toţi, pierduţi pe mare”, a povestit unul dintre cele 155 de persoane care au reuşit să scape cu viaţă.

Căpitanul vasului, un tunisian de 35 de ani, a fost arestat. Comisia Europeană vrea suplimentarea misiunilor de patrulare în Marea Mediterană, pentru interceptarea ambarcaţiunilor cu imigranţi.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, aprecia, zilele trecute, că tragedia din Lampedusa evidenţiază, "în mod tragic, necesitatea unei politici europene a imigranţiei", controlul frontierelor fiind doar unul dintre elemente.
"Evenimentele din Lampedusa au o dimensiune europeană", a remarcat Reynders, exprimând "tristeţea profundă" pentru această dramă. "Este evidenţiată în mod tragic necesitatea unei politici europene a imigraţiei, solidară şi echilibrată. Controlul frontierelor externe este doar unul dintre elementele acestei politici", a spus oficialul belgian.

"Uniunea Europeană trebuie să prevină repetarea unor astfel de drame, combatând, în primul rând, reţelele infracţionale care profită de situaţia imigranţilor; sunt necesare programe pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în regiunile de origine, dialogul şi cooperarea cu ţările de origine şi de trazit", a subliniat ministrul belgian.

Oficialii de la Bruxelles nu au pomenit însă nimic despre modificarea politicilor în materie de azil, aşa cum au cerut autorităţile locale.

×
Subiecte în articol: lampedusa