x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeralii de stat pentru preşedintele PPE, Wilfried Martens. "Eşti fericit, ai reunit mai marii Europei în această catedrală"

Funeralii de stat pentru preşedintele PPE, Wilfried Martens. "Eşti fericit, ai reunit mai marii Europei în această catedrală"

19 Oct 2013   •   19:08
Funeralii de stat pentru preşedintele PPE, Wilfried Martens. "Eşti fericit, ai reunit mai marii Europei în această catedrală"

Belgia şi mai mulţi lideri europeni, între care cancelarul german Angela Merkel, i-au adus un ultim omagiu, sâmbătă, fostului premier belgian şi preşedinte al Partidului Popular European (PPE) Wilfried Martens, decedat la 9 octombrie, la vârsta de 77 de ani - informează Mediafax.

Funeraliile de stat ale celui care a condus nouă guverne între 1979 şi 1992 au fost oficiate în catedrala Saint-Bavon din Gand (vest), în prezenţa a zeci de şefi de stat şi de guvern europeni, printre care şi preşedintele Traian Băsescu.

"Eşti fericit, ai reunit mai marii Europei în această catedrală", a declarat preşedintele interimar al PPE, francezul Joseph Daul, în faţa sicriului acoperit cu drapelul belgian. "El s-a alăturat astăzi familiei părinţilor fondatori ai Europei", a adăugat el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat un "om de consens" care a avut "un impact profund" asupra ţării sale şi a Europei.

"Visul de armonie, echitate şi coeziune era al tău, astăzi el este al nostru", a asigurat preşedintele Consiliui European, Herman Van Rompuy, un creştin-democrat flamand şi fost premier belgian, de asemenea.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat "inspiraţia" şi "forţa" unui "prieten politic" şi unui "european" convins. Actualul premier belgian, socialistul Elio Di Rupo, l-a calificat drept un "exemplu".
Născut la 19 aprilie 1936, Wilfried Martens a fost premier între 1979 şi 1992, cu excepţia unei întreruperi de opt luni.

Într-un context de tensiuni puternice între flamanzi şi francofoni, el a participat la evoluţia federală a Belgiei, concretizând existenţa regiunii valone şi a regiunii flamande. El a condus, de asemenea, o politică dură de asanare a finanţelor publice.

Martens a fost deputat european şi preşedinte al grupului PPE în Parlamentul European din 1994 până în 1998 şi, din 1990 şi până aproape de ziua în care a decedat, a fost preşedinte al PPE.
Graţie contactelor sale excelente cu cancelarul german Helmut Kohl, el a reuşit să facă din PPE cel mai puternic şi cel mai influent grup politic din adunarea de la Strasbourg.

El nu a ezitat să deschidă formaţiunea sa, care reuneşte în principiu democrat-creştini şi conservatori, unor figuri mai controversate, precum italianul Silvio Berlusconi sau premierul ungar Viktor Orban, prezent la funeraliile sale.

×
Subiecte în articol: Wilfried Martens