x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gadaffi se eternizează la tribuna ONU

Gadaffi se eternizează la tribuna ONU

de Mihaela Matachita    |    23 Sep 2009   •   00:00

Liderul libian, Muammar Gadaffi, a lansat miercuri o diatribă împotriva Consiliului de Securitate al ONU şi s-a eternizat la tribuna Adunării Generale, în ciuda apelurilor de a respecta reglementările, a relatat AFP.

La prima sa apariţie în cei 40 de ani de când este la conducerea Libiei, Gadaffi s-a lăsat aşteptat timp de cinci minute înainte de a urca la tribună şi a vorbit peste o oră şi jumătate, cu toate că oratorii fuseseră rugaţi să îşi limiteze discursurile la 15 minute, de către preşedintele Adunării, Ali Triki, un fost ministru... libian.

AFP adaugă că şi predecesorul lui Gadaffi la tribună, preşedintele SUA, Barack Obama, a depăşit limita de timp, vorbind 40 de minute. Rugat să îşi scurteze intervenţia, Gadaffi a refuzat pe pretextul că şi Obama a depăşit timpul alocat.

"Ghidul" revoluţiei libiene a criticat mai ales dominaţia exercitată asupra Consiliului de Securitate de către cei cinci membri permanenţi ai acestuia (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite), care au drept de veto. El a criticat apoi marile puteri, acuzându-le că au declanşat numeroase conflicte începând din 1945 pentru a-şi urmări propriile interese.

AFP adaugă că discursul lui Gadaffi a fost descusut, plin de improvizaţii, bizarerii şi repetiţii pe tema nedreptăţii lumii.
Cel mai lung discurs la ONU, pronunţat de către "El lider Maximo", cubanezul Fidel Castro, în 1960, a durat 4 ore şi 29 de minute, conform Cărţii Recordurilor (Guinness).

Protocolul de la ONU nu permite obligarea unui şef de stat să tacă. Acest incident cu Gadaffi a perturbat întregul program al zilei de miercuri, care prevedea, în continuare, discursurile preşedintelui chinez, Hu Jintao, al celui rus, Dmitri Medvedev, al celui Iranian, Mahmud Ahmadinejad, şi al premierului britanic, Gordon Brown.

×
Subiecte în articol: externe