x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi a vândut peste 20% din rezervele de aur ale Libiei (Banca Centrală)

Gaddafi a vândut peste 20% din rezervele de aur ale Libiei (Banca Centrală)

de Marina Constantinoiu    |    08 Sep 2011   •   14:25

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a dezmintit ca ar fi fugit in Niger, intr-un nou mesaj sonor in care-si sfideaza dusmanii si-si indeamna sustinatorii sa continue rezistenta, in timp ce Banca Centrala libiana il acuza ca ar fi vandut peste 20% din rezervele in aur ale tarii, in ultimele zile ale sale la putere, relateaza AFP.

Ultimele bastioane ale lui Gaddafi sunt asediate de fortele noului regim, cu cateva zile inainte de expirarea, sambata, a ultimatumului dat fortelor pro-Gaddafi pentru a se preda la Sebha, Sirt si Bani Walid.

Descoperirea lui Gaddafi ramane un obiectiv major pentru noua putere si un mare numar de membri ai coalitiei internationale intervenite in martie pentru a proteja – sub mandat ONU – populatia civila de o represiune sangeroasa a miscarii de contestare a regimului autoritar al lui Muammar Gaddafi.

SUA au cerut tarilor de la frontiera cu Libia, printre care si Nigerul, sa controleze si securizeze granitele. "Se strange latul in jurul lui Gaddafi,' potrivit Consiliului National de Tranzitie (CNT), rezultat din miscarea de contestare populara, care controleaza majoritatea teritoriului tarii. Numai ca, din ascunzatoarea sa, fostul om-forte al Libiei este tot amenintator, ironizandu-si dusmanii si speculatiile lansate de la intrarea sa in clandestinitate, la 23 august. "Nu le-a mai ramas decat razboiul psihologic si minciunile. Au spus ultima oara ca l-au vazut pe Gaddafi intr-un convoi care se indrepta spre Niger', a spus el intr-un mesaj audio difuzat de Arrai, un post de televiziune arab aflat la Damasc, devenit unicul sau canal de comunicare.

Nigerul a negat ca Gaddafi s-ar afla pe teritoriul sau, dar a recunoscut intrarea mai multor vehicule avand la bord 20 de persoane, printre care nigerieni.

×