x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi ar putea folosi arme biologice împotriva manifestanţilor

Gaddafi ar putea folosi arme biologice împotriva manifestanţilor

25 Feb 2011   •   09:42
Gaddafi ar putea folosi arme biologice împotriva manifestanţilor
153635-.jpgFostul ministru al justiţiei, Mustafa Abdel Galil, a declarat pentru Al Jazeera că Gaddafi dispune de arme biologice şi chimice şi că nu va ezita să le folosească împotriva civililor. "În cele din urmă, când este supus cu adevărat la presiuni, poate face orice. Cred că Gaddafi va arde tot ce rămâne în urma lui", a avertizat fostul oficial.

Regimul libian ar avea în continuare cantităţi substanţiale de iperită, un gaz foarte toxic. În 2003, Gaddafi a fost de acord să pună capăt programului de arme chimice şi nucleare şi ar fi distrus circa 50% din arsenalul chimic.

Într-un discurs rostit joi, Gaddafi a acuzat reţeaua teroristă al-Qaida pentru protestele antiguvernamentale ce durează de 10 zile. Declaraţiile sale au intervenit în condiţiile în care mai multe oraşe din nordul ţării au fost capturate de opoziţie, iar zeci de diplomaţi libieni şi membri ai forţelor de securitate au demisionat şi s-au alăturat manifestanţilor.

Potrivit estimărilor făcute de diplomaţi şi de organizaţii internaţionale, între 600 şi 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în revolte, anunţă realitatea.net.

Trupe loiale lui Gaddafi au împuşcat joi seara manifestanţi paşnici strânşi în oraşul Zawiya, omorând cel puţin 100 de persoane, anunţă Al Jazeera, citând martori. "Încercau să omoare oameni, nu să îi sperie", a spus un martor.

Cel puţin 390 de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele loiale regimului libian numai în oraşul Benghazi, a declarat Nuri al-Obeidi, un şef din serviciile de securitate care s-a alăturat protestelor.

La Tobruk, protestele au continuat joi seară, manifestanţii cerând demisia lui Gaddafi. Potrivit unor surse medicale, patru civili au fost ucişi şi 27 au fost răniţi de când forţele antiguvernamentale au preluat controlul asupra oraşului.

Rebelii au ucis cel puţin 200 de mercenari în oraşul Al-Baidha, din nord-estul ţării, a declarat un poliţist local, precizând că regimul le-a oferit străinilor 12.000 de dolari pentru fiecare manifestant ucis.

×
Subiecte în articol: gaddafi libia al jazeera