x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi, cu averea-n pom

Gaddafi, cu averea-n pom

de Irina Cristea    |    01 Mar 2011   •   11:39
Gaddafi, cu averea-n pom
Sursa foto: Kim Watson/AFP/Mediafax

154301-kim-watson-afp-000-dv547564.jpgStatele europene fac front comun împotriva liderului libian Muammar Gaddafi şi îi blochează accesul la conturile deschise în străinătate.
Decizia, luată la nivelul Uniunii Europene, este pusă în practică, rând pe rând, de ţările unde atât Gaddafi, cât şi membri ai familiei sale au depozite, conturi sau proprietăţi.

Marţi, ministrul german al Eco­nomiei a anunţat îngheţarea conturilor în Germania ale unui fiu al liderului libian, reprezentând două milioane de euro, depuşi la o bancă privată, transmite AFP. Un purtător de cuvânt al ministerului a refuzat să dezvăluie identitatea fiului şi instituţia bancară unde au fost depuşi banii.

Ministerul Economiei a luat această „decizie temporară vizând un caz particular” împreună cu Mi­nisterul Afacerilor Externe, cel al Finanţelor şi Bundesbank, Banca Centrală Germană, şi ca reacţie la „evoluţiile din Libia”. Conturile cla­nului Gaddafi în Germania sunt limitate. Ele sunt mult mai importante în Austria, ţară cu care Libia întreţine relaţii mai strânse.

De altfel, Banca Centrală austriacă a anunţat, de asemenea, îngheţarea acestor fonduri. Lista persoanelor vizate va fi transmisă băncilor austriece. Averile libiene în Austria se ridică la 1,2 miliarde de euro, precizează OeNB, dar rămâne să fie determinat dacă aceste sume sunt deţinute de persoane vizate de sancţiuni sau nu.
Valoarea totală a bunurilor libiene în Austria nu este cunoscută. Trebuie luate în considerare şi bunurile imobiliare, în special vila de lux pe care o deţine la Viena unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam.

Austria a construit relaţii privilegiate cu Libia, în special în perioada cancelarului social-democrat Bruno Kreisky (1970-1983), care l-a pri­mit pe colonelul Gaddafi la Viena în 1982, în timp ce era vizat de interdicţii impuse de comunitatea internaţională. Această apropiere a permis dezvoltarea unor relaţii economice privilegiate, care nu au fost suspendate când Libia a generat teroare în Europa cu mai multe atentate, în anii ’80.

Mai recent, relaţiile bune dintre Viena şi Tripoli au fost întreţinute de prietenia dintre liderul istoric al extremei-drepte austriece, Joerg Haider, decedat în 2008, şi Seif al-Islam, pe atunci student la o universitate privată din capitala austriacă.

La Londra, Guvernul a blocat părţile deţinute de statul libian în grupul britanic de editare Pearson, care editează şi Financial Times. Va­loarea se ridică la peste 300 de mi­lioane de euro, transmite AFP.
Libyan Investment Authority (LIA) posedă aproximativ 3,27 %din acţiunile grupului britanic, a precizat Pearson, adăugând că a primit „sfaturi juridice” potrivit cărora participaţiile la acest fond suveran cad sub incidenţa sancţiunilor vizându-l pe liderul libian şi familia sa.

Grupul a anunţat luni o triplare a beneficiilor sale pentru anul 2010 şi o creştere a dividendelor semestriale vărsate acţionarilor. LIA putea astfel să pretindă 6,8 milioane de lire sterline (aproape opt milioane de euro).

Adresându-se presei după publicarea rezultatelor, directoarea gene­rală a Pearson, Marjorie Scardino, a dat asigurări că nu se „simte bine” pentru faptul că fondul suveran li­bian se numără printre principalii acţionari.
Profitând de veniturile din petrol, LIA a achiziţionat acţiuni la mai multe mari companii europene, şi deţine, de exemplu peste 2,5% din banca italiană UniCredit.

Operaţiune ca-n filmele cu spioni
Apelând la trucuri demne de romanele de spionaj, Muammar Gaddafi a încercat să scoată din Marea Britanie aproape un miliard de euro. Planul său a fost zădărni­cit de autorităţi, a anunţat, luni seara, premierul britanic David Cameron. Într-un discurs susţinut la Camera Comunelor, Cameron a confirmat informaţiile de presă care descriau această operaţiune incredibilă. Suma era plasată în valută locală în nord-estul Angliei, bancnotele fiind fabricate legal de o imprimerie britanică.
Alertaţi, oficiali din Ministerul Finanţelor au creat un scenariu plin de subterfugii. Ministrul Finanţelor, George Osborne, a supervizat personal operaţiunea, serviciile sale realizând că erau necesare mai multe zile pentru obţinerea de do­cumente legale care să blocheze ieşirea din Marea Britanie a sei­furilor cu bancnote.

Serviciile vamale au creat atunci tot mai multe obstacole pentru a câştiga timp. Potrivit presei, ele i-au înştiinţat mai întâi pe interlocutorii libieni că erau necesare mai multe zile pentru a pregăti operaţiunea şi a găsi un avion adecvat acestei încărcături speciale. Când aliaţii lui Gaddafi au răspuns că o aeronavă era deja pregătită, vameşii au afirmat că aceasta nu putea ateriza decât pe un mic aeroport din Kent, în sudul Angliei, la mai multe sute de kilometri de locul unde bancnotele erau depozitate.
Agenţii vamali au subliniat că un „convoi securizat” de 20 de vehicule de teren era necesar pentru a transporta toate seifurile, potrivit The Guardian. Ca rezultat al acestor manevre, Osborne a obţinut între timp documentele care îl autorizau să oprească ieşirea din ţară a banilor.

×
Subiecte în articol: externe europa bani libia muammar gaddafi