x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi: show la Roma

Gaddafi: show la Roma

de Carmen Plesa    |    30 Aug 2010   •   00:00
Gaddafi: show la Roma
Sursa foto: Toni Gentile/Reuters

Liderul libian Muammar Gaddafi face spectacol, zilele acestea, la Roma. De cum a ajuns în "Cizmă", pentru celebrarea oficială a relaţiilor de prietenie dintre Libia şi Italia, "Colonelul" s-a pus pe treabă: a adunat 700 de tinere hostess, pentru a le converti la Islam, şi-a instalat cortul de beduin, a ieşit la plimbare pe jos, în centrul Romei şi a dat 100 de euro pe un suc de portocale.



Potrivit La Stampa, Gaddafi urma să se întâlnească, luni seară, cu premierul italian Silvio Berlusconi, care i-a pregătit oaspetelui libian o cină la care vor mai participa alte 800 de persoane. "Cavalerul" şi "Colonelul" vor asista şi la ceremoniile oficiale organizate pentru a celebra aniversarea a doi ani de la semnarea tratatului libiano-italian. Printre "surprizele" pregătite de premierul italian se numără şi o defilare a carabinierilor, cu 30 de cai arabi pursânge.
Amnesty International i-a trimis deja lui Silvio Berlusconi o scrisoare în care îi aminteşte de "gravele violări" ale drepturile omului, în Libia, şi i-a cerut premierului să includă în agenda de discuţii cu Gaddafi şi tema drepturilor omului.

"Colonelul" a venit cu gânduri mari la Roma, unde a şi anunţat, duminică, în faţa a 500 de tinere, că islamul ar trebui să devină religia întregii Europe. Fetele fuseseră selectate printr-o agenţie şi duse la reşedinţa ambsadorului Libiei de la Roma, unde au participat la un fel de seminar despre Islam. "Convertiţi-vă şi urmaţi-l pe utimul profet, pe Mahomed", le-a spus "Colonelul" fetelor. Potrivit presei italiene, trei dintre tinere au luat cuvântul şi s-au şi convertit, într-o ceremonie informală, la Islam.

Fetelor li s-a cerut să spună că au mers gratis la întâlnirea cu Gaddafi, dar se pare că organizatorii n-au reuşit să le ţină pe "mut" pe toate cele 500. Câteva dintre fete, deloc încântate de întâlnire, au mărturisit că au fost plătite cu sume între 70 şi 100 de euro pentru a participa.

Duminică seara, Gaddafi a ieşit la o plimbare pe jos, prin centrul Romei. "Colonelul" a făcut cumpărături de la negustorii africani ambulanţi, s-a aşezat la o terasă unde a băut un capuccino, a zâmbit mult şi a salutat mulţimea care se adunse să-l vadă. După ce a traversat pe jos Piazza Navona, înconjurat de gărzile de corp şi de mulţimea de ziarişti şi curioşi, Gaddafi s-a oprit şi la un restaurat din Piazza Santa Apollinare. S-a aşezat la o masă, pe terasă, iar angajaţii restaurantului i-au oferit un suc de portocale pentru care "Colonelul", la plecare, a lăsat o bancnotă de 100 de euro.
Ieri de dimineaţă, liderul libian şi-a reluat seminarul pe tema islamului. De această dată, au participat doar 200 de fete.
Jurnaliştii italieni au remarcat că, la 24 de ore de la sosirea lui Gaddafi, a fost instalat şi cortul de beduin de care acesta nu se desparte. Anul acesta, cortul este alb şi mult mai mic faţă de cel din gri-verde din 2009.

×
Subiecte în articol: externe islam gadaffi libia