x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Galeria cu căpitani de vas: Azi, Nicolas Sarkozy, candidat

Galeria cu căpitani de vas: Azi, Nicolas Sarkozy, candidat

de Marina Constantinoiu    |    16 Feb 2012   •   21:00
Galeria cu căpitani de vas: Azi, Nicolas Sarkozy, candidat

Deja devenise plictisitor. De cateva luni, socialistul François Hollande, investit candidat la Presedintie de partidul sau inca din octombrie, si presedintele in exercitiu, conservator, aflat in campanie electorala fara sa o spuna de mai multe saptamani, se confruntau direct, iar publicul le urmarea fiecare vorba si miscare. De miercuri seara insa, Nicolas Sarkozy este candidat oficial pentru obtinerea unui nou mandat la carma Frantei. Si spun 'carma' nu intamplator.

Pentru ca in declaratia oficiala de lansare a candidaturii facuta la postul de televiziune TF1, Sarkozy a optat pentru o comparatie cu care noi, romanii, ne-am obisnuit deja de la Traian Basescu: cu un capitan de vas. Desi Sarkozy n-a fost in viata lui navigator, miercuri seara a incercat sa le spuna francezilor ca nu-i abandoneaza, si de aceea candideaza. Precum capitanul cu vasul lui aflat in dificultate. Mai mult, el a facut cunoscut si afisul sau de campanie, cu o imagine (marea calma pe fundal, rasarit cald de soare si un Sarkozy pe o treime din imagine) care reaminteste de afisul de campanie al fostului presedinte socialist François Mitterrand si un slogan foarte giscardian (Sarko mizeaza pe 'Franta pu­ternica', in timp ce fostul presedinte francez Valery Giscard d’Estaing miza pe 'Trebuie o Franta puternica').

Numai ca nu le-a trebuit prea mult francezilor pentru a-si etala umorul, asa ca afisul a fost photoshopat umoristic in fel si chip. Iar marea calma a capatat niste nori 'grecesti', pentru ca electoratul sa nu uite de criza care a lovit Europa. Ba, mai mult, intr-o alta photoshopare, in afisul lui Sarko apare vasul de croaziera Costa Concordia, naufragiat de curand in Italia, cu mesajul: 'Sarko, ajunge!'.

Declaratia oficiala de candidatura a sefului statului lanseaza, astfel, oficial cursa pentru prezidentialele franceze, programate pentru 22 aprilie si 6 mai. Odata anuntat candidat, Sarkozy a pornit ieri in turneu la Annency, prima etapa a incercarii sale de recucerire a francezilor indecisi, care par a-l prefera pentru moment pe adversarul sau, Hollande, comenteaza France Presse.

Circa 11 milioane de francezi au urmarit interventia sa televizata de miercuri seara, ceea ce nu inseamna ca uriasul interes mediatic al acesteia se va traduce si intr-un succes la urne. Provocarea va fi imensa pentru Sarkozy, pe care sondajele de opinie il dau perdant, cu peste 10 puncte in urma lui Fran?ois Hollande, in timp ce candidata extremei-drepte, Marine Le Pen, isi mentine cota de apreciere in jurul a 15%-19%.

'In 2007, presa se intreba «Cum ar putea pierde Sarkozy alegerile?», astazi, ele titreaza: «Cum ar mai putea castiga Sarkozy?»', este rezumatul situatiei electorale din Franta acestui moment pe care il face intr-un editorial cotidianul regional La Re­pu­blique du Centre.

×
Subiecte în articol: externe