x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gambia a suspendat pedeapsa cu moartea

Gambia a suspendat pedeapsa cu moartea

19 Feb 2018   •   14:28
Gambia a suspendat pedeapsa cu moartea

Preşedintele din Gambia, Adama Barrow, a anunţat că va suspenda pedeapsa cu moartea în ţara din Africa Occidentală, în contextul în care ţara vrea să-şi reconstruiască statura internaţională, după ce a renunţat la conducerea autoritară, anul trecut, scrie The Independent.

“Voi folosi această oportunitate pentru a declara un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Gambia, ca un prim pas spre abolire”, a spus preşedintele Adama Barrow într-un discurs care a marcat cea de-a 53 aniversarea a ţării de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie.

Pedeapsa capitală se află în declin în Africa, unde Guvernul a executat 22 de oameni în 2016, comparativ cu 43 în anul precedent, potrivit Amnesty International.

“Acesta este un pas în faţă pentru Gambia, undeîn urmă cu doar şase ani oamenii erau executaţi tragic, iar abolirea părea o fantezie”, a spus o cercetătoare de la Amnesty International, Sabrina Mahtani, pentru The Independent.

“Sperăm ca Gambia să deschidă calea, în condiţiile în care nicio ţară anglofonă din Africa Occidentală nu a interzis pedeapsa cu moartea. Prin suspendarea pedepsei cu moartea, întreprinderea unui proces de revizuire constituţională şi iniţierea unei Comisii de Adevăr şi Reconciliere, Gambia îşi dovedeşte angajamentul de a se rupe de trecutul istoric al abuzurilor privind drepturile omului”, a mai spus Sabrina Mahtani.

Fostul lider din Gamia, Yahya Jammeh, a atras critici internaţionale în 2012, când Guvernul său a executat nouă deţinuţi prin incendiere.

×