x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gardă iraniană pentru liderul sirian

Gardă iraniană pentru liderul sirian

de Irina Cristea    |    13 Apr 2011   •   16:37

Soldaţi din faimoasa Gardă Revoluţionară din Iran sunt angrenaţi în "sistemul defensiv” cu ajutorul căruia preşedintele sirian Bashar al-Assad se menţine la putere, în ciuda protestelor de stradă ce-l vizează. Asta susţine Partidul Reformei din Siria, o formaţiune de opoziţie cu sediul la Washington.

Potrivit publicaţiei World Tribune, reprezentanţi ai partidului spun că în Siria se află 10.000 de militari din cadrul forţei de elită a regimului de la Teheran. Mai mult, membrii grupării ar fi "preluat controlul efectiv al ţării în ultima săptămână” iar cartierul lor general se află la Homs, o provincie situată în centrul ţării. Printre militarii iranieni "detaşaţi” în ţara vecină se află experţi în rachete, dezvoltare nucleară, securitate şi pregătire militară.

Partidul sirian al Reformei afirmă că, într-o primă fază, Garda Revoluţionară a monitorizat protestele împotriva regimului de la Damasc. Începând din 4 aprilie, iranienii ar fi preluat însă controlul operaţiunilor de securitate, inclusiv protejarea familiei Assad. În plus, iranienii monitorizează telefoanele şi deplasările înalţilor oficiali guvernamentali sirieni iar toţi generalii armatei siriene ar fi supravegheaţi atent de Garda Revoluţionară, care se teme de o lovitură militară. "Siria a devenit cea de-a 32-a provincie a Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Reformei, Farid Ghadry.

×