x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gay-Pride la Pentagon, organizată în premieră

Gay-Pride la Pentagon, organizată în premieră

de Marina Constantinoiu    |    27 Iun 2012   •   19:00
Gay-Pride la Pentagon, organizată în premieră

Armata americana a organizat marti un eveniment "Gay pride", pentru prima data de la abolirea tabuu-lui homosexualitatii in randul militarilor, care le permite din septembrie sa nu isi mai ascunda orientarea sexuala celor care isi servesc patria, relateaza AFP. Sigur, nu a fost vorba despre vreo parada a homosexualilor, cu pene si paiete, culoare si muzica tehno in boxe pe culoarele Pentagonului, ci despre o masa rotunda la care au fost invitati angajati civili si militari ai Departamentului Apararii.

Don't ask, don't tell
Dupa ani de activism sustinut din partea mai multor asociatii, procese pentru discriminare si o promisiune de campanie din partea lui Barack Obama, legea din 1993, cunoscuta sub numele "Don't ask, don't tell" ("Nu intreba, nu spune"), care ii obliga pe militarii gay si lesbiene sa isi ascunda homosexualitatea, sub pedeapsa excluderii din Armata, a fost abrogata la 20 septembrie 2011.

Legea a atras dupa sine, timp de 18 ani, excluderea din Armata a aproximativ 14.000 de militari, din cauza homosexualitatii lor, potrivit unor surse din cadrul asociatiilor respective.

"Am ridicat o povara reala si personala de pe umerii militarilor gay si lesbiene. Nu mai sunt nevoiti sa traiasca in minciuna, in cadrul Armatei", si-a exprimat multumirea Jeh Johnson, juristul-sef al Pentagonului, care a participat la abrogarea legii "Don't ask, don't tell".

De la abolirea tabuu-lui gay "au avut loc cateva incidente izolate", a recunoscut el, "dar nu au existat nicio problema sau efect negativ asociate cu abolirea legii asupra coeziunii unitatilor, inclusiv a unitatilor de lupta", a recunoscut acesta.

Lady Gaga, printre sustinatori
Abolirea tabuului gay a fost o lupta de lunga durata. Celebritati precum Lady Gaga au militat in mod public, in timp ce unii alesi, in special republicani, dar si anumiti ofiteri superiori din cadrul Armatei, ca de exemplu seful trupelor puscasilor marini, generalul James Amos, si-au exprimat temerea ca acest lucru va dauna eficientei militarilor in lupta.

Pentru a nu forta lucrurile, s-a convenit ca legea sa intre in vigoare abia atunci cand Armata se considera pregatita pentru o asemenea schimbare.

Acest lucru s-a intamplat dupa noua luni de eforturi. Intre timp, cvasitotalitatea celor 2,3 milioane de militari activi si in rezerva, majoritatea sustinand abrogarea tabuu-lui gay, au fost "formati" la nivel mental sa primeasca in randul lor persoane care isi recunosc homosexualitatea.

Mai multi militari au venit sa depuna marturie la tribuna, cum a fost si cazul capitanului Matthew Phelps, relateaza si Washington Times. "Intamplator sunt gay, dar inainte de toate sunt membru al Marinei', a prevenit el asistenta, inainte de a povesti cum pana acum aceste confidente ii erau interzise. Capitanul Phelps a mai povestit si anii petrecuti in Irak, cand fratii sai de arme heterosexuali se adunau sambetele, seara, pentru a fuma trabucuri si a vorbi despre familiile lor ramase acasa, in SUA. Si despre acele momente in care el nu avea altceva de facut decat sa se retraga intr-un colt de camera, singur, in tacere. Astazi, e multumit ca s-a intors foaia si ca poate pentru prima oara de la intrarea in Armata, acum zece ani, sa-si aduca iubitul la un bal al Marinei de la San Diego, care urmeaza sa aiba loc in noiembrie.

×
Subiecte în articol: armata lege sua homosexualitate