x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaz rusesc mai scump

Gaz rusesc mai scump

de George Daniel Ripa    |    26 Oct 2007   •   00:00
Gaz rusesc mai scump
Sursa foto: YURI KADOBNOV/

Gigantul energetic de stat Gazprom intenţionează să crească din 2008 cu patru procente preţul la gazul livrat europenilor, ceea ce inseamnă că şi romănii vor plăti mai mult la intreţinere.Â

PREŢURI - Gazprom vrea să facă mai mulţi bani pe spatele europenilor

Gigantul energetic de stat Gazprom intenţionează să crească din 2008 cu patru procente preţul la gazul livrat europenilor, ceea ce inseamnă că şi romănii vor plăti mai mult la intreţinere.Â

Gazprom Export şi-a prezentat prognoza tarifară pentru Europa, in anul viitor, stabilind un preţ de 275,1 dolari la mia de metri cubi, susţine cotidianul Vedemosti, care citează surse din interiorul companiei, informează HotNews. Preţul stabilit de divizia de exporturi a Gazprom reprezintă o creştere cu patru procente faţă de preţul actual. Informaţiile privind creşterea preţului la gaz vin chiar in momentul in care Gazpromul lucrează la bugetul pe 2008. Compania rusească a planificat să văndă anul viitor 157,6 miliarde de metri cubi de gaz, iar peste jumătate din acestă cantitate este destinată pieţei europene. Profitul companiei pe anul 2008 va fi de minimum 43 de mi-liarde de dolari, cu 20% mai mult decăt in 2007. Analiştii ruşi se declară insă "surprinşi" de prudenţa Gazpromului, in condiţiile in care, in acest an,, preţurile la produsele petroliere au crescut, numai din aprilie, cu 48%. Scumpirea preţului la petrol pe piaţa mondială influenţează in mod direct preţul la gazul rusesc, deoarece preţurile de pe pieţele europene sunt dependente de cotaţiile la petrol.

EXPERŢI SCEPTICI. Majoritatea experţilor ruşi consideră false estimările Gazpromului. Cei mai mulţi mizează pe o creştere şi mai mare a preţului gazelor. Astfel, Evghenia Disliuk, de la Uralsib, consideră că, in 2008, gazul rusesc va fi văndut europenilor la un preţ ce va depăşi 290 de dolari mia de metri cubi. Analiştii de la Troika Dialog sunt şi mai pesimişti. Aceştia susţin că, incă din primul semestru al anului viitor, preţul la gaz va depăşi pentru prima dată 320 de dolari mia de metri cubi. De altfel, chiar Ministerul Dezvoltării Economice prognozează un preţ de 281 de dolari mia de metri cubi. Printre puţinele organizaţii care susţin estimările Gazpromului se află compania de audit Brockerkreditservice. Acesta mizează pe un preţ maxim de 273 de dolari mia de metri cubi de gaz.

In toamna anului trecut, compania calculase că in 2007 va obţine un profit de 46 de miliarde de dolari. Previziunile au fost modificate ulterior, ultimul plan fiind calculat pentru 265 de dolari.

george.ripa@jurnalul.ro

Mai scump şi in Romănia

Preţul la gazele naturale ar putea creşte din ianuarie şi pentru consumatorii casnici din Romănia. Potrivit lui Gabriel Sirbu, directorul general al departamentului preţuri şi tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei, gazele s-ar putea scumpi, deoarece există anumite contracte intre furnizorii romăni şi alţii externi. "Dacă scumpirea este pentru după 1 ianuarie, vom face calculele in perioada 1-15 decembrie, deoarece este prematur să discutăm acum procentul de majorare", a declarat Sirbu. "De altfel, Autoritatea a prognozat o scumpire pentru trimestrul patru al anului 2007, care s-a concretizat deja in majorarea de la 1 octombrie a preţului cu 3,7%", a completat Gabriel Sirbu. In formula de calcul se ia in considerare preţul gazelor din producţia internă, care anul trecut au reprezentat 69% din consumul Romăniei, şi cele provenite din surse externe. (Daniel Ionaşcu)

PREMATUR

"Dacă scumpirea este pentru după 1 ianuarie, vom face calculele in perioada 1-15 decembrie, deoarece este premature să discutăm acum procentul de majorare"

Gabriel Sirbu directorul in cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei

×
Subiecte în articol: externe preţul dolari