x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom nu va întrerupe livrarea gazelor spre Europa via Ucraina

Gazprom nu va întrerupe livrarea gazelor spre Europa via Ucraina

17 Mai 2014   •   16:41
Gazprom nu va întrerupe livrarea gazelor spre Europa via Ucraina

Gazprom nu va întrerupe livrarea gazelor spre Europa via Ucraina, a dat asigurări sâmbătă preşedintele-director general al companiei ruse, Alexei Miller, adăugând că grupul va face tot posibilul pentru ca ţările europene să nu fie afectate de criza dintre Moscova şi Kiev, informează AFP. "Gazprom va face totul astfel încât consumatorii europeni să nu aibă nicio problemă", a declarat Alexei Miller la televiziunea rusă.

Compania petrolieră a avertizat Kievul că ar putea suspenda aprovizionarea cu gaze din 3 iunie dacă Ucraina nu îşi plăteşte factura de 1,66 miliarde de dolari pentru luna iunie, conform noii reguli de plată a livrărilor. Această ameninţare a creat îngrijorări în privinţa livrărilor de gaze spre Uniunea Europeană, care importă un sfert din necesarul său din Rusia. Aproape jumătate din acest volum trece prin Ucraina.

"Potrivit contractului de tranzit, Ucraina trebuie să asigure trecerea gazului nostru spre Europa", a subliniat Miller, adăugând că, dacă vor fi probleme, Gazprom ar putea transporta o parte din gazele destinate UE prin conducta Nord Stream de sub Marea Baltică. "În acest fel, vom putea livra doar 50 de milioane de m3 pe zi, mai puţin de jumătate din volumul transportat prin Ucraina", a arătat Miller, precizând că acest lucru justifică realizarea gazoductului South Stream, care ar ocoli Ucraina. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: gazprom livrare gaze europa ucraina