x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom, lovit de criza ucraineană. PRODUCŢIA A SCĂZUT CU O CINCIME

Gazprom, lovit de criza ucraineană. PRODUCŢIA A SCĂZUT CU O CINCIME

de Dan Constantin    |    04 Sep 2014   •   10:43
Gazprom, lovit de criza ucraineană. PRODUCŢIA A SCĂZUT CU O CINCIME
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY/EPA

În luna august, producţia Gazprom a scăzut cu 19,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Reculul producţiei are drept cauze, evidenţiate de publicaţia The Moskow Times, scăderea cererii interne dar şi oprirea exporturilor de gaze naturale către Ucraina.

Gigantul Gazprom a prognozat iniţial pentru anul 2014 o producţie de minim 490 miliarde metri cubi gaze, dar evoluţiile politice externe, conflictul cu Ucraina şi încetinirea consumului intern au dus la revizuirea acestui nivel, coborât acum la 450 miliarde mc.
 
Gazprom nu a fost supus sancţiunilor SUA sau ale statelor din Uniunea Europeană. La 6 septembrie se reiau discuţiile cu Ucraina pentru un acord asupra preţului, strâns legat şi de datoria uriaşă acumulată de Ucraina. Autorităţile de la Kiev au nevoie de un import de 5 miliarde mc gaze pentru a echilibra balanţa energetică a ţării în acest an.

Scăderea producţiei Gazprom are consecinţe şi asupra bugetului Rusiei. În 2013, compania a avut venituri de 140 miliarde dolari. Şi compania petrolieră Rosneft a suferit o contracţie a producţiei în acest an, ceea ce anunţă complicaţii pentru fundamentarea bugetului Rusiei pe 2015, cele două mari companii fiind cei mai importanţi contributori la veniturile statului.

×