x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Gelozia" rusească

"Gelozia" rusească

de Vitalie Calugareanu    |    30 Apr 2010   •   00:00
"Gelozia" rusească
Sursa foto: Vincent Kessler/Reuters
● Corespondenţă de la Chişinău

Vizita de două zile a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în România a fost urmărită cu multă atenţie nu doar pe cele două maluri ale Prutului, dar şi de diplomaţia rusă. Interesul Moscovei faţă de vizita liderului de la Chişinău în România a fost amplificat de declaraţia categorică făcută în ajun de preşedintele Mihai Ghimpu precum că va declina invitaţia la parada militară de la Moscova, de la data de 9 mai, de Ziua Victoriei.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov i-a cerut preşedintelui Republicii Moldova să nu utilizeze Ziua Victoriei pentru insinuări la adresa Rusiei. "Noi recunoaştem Moldova în calitate de stat suveran şi independent, dar nu toţi vecinii Moldovei procedează la fel. Vecinii de la Occident ai Moldovei în general nu consideră naţiunea moldovenească drept naţiune", a menţionat Lavrov.

"În locul domnului Ghimpu, eu aş fi îngrijorat anume de acest lucru, dar nu aş încerca să utilizez sărbătoarea sfântă de 9 mai pentru a lansa insinuări despre pretinse compensaţii din partea Rusiei pentru ceea ce istoricii moldoveni numesc «anii de ocupaţie sovietică»", a mai menţionat Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, politicienii şi analiştii politici din Republica Moldova au remarcat că de data aceasta, pe lângă declaraţii emoţionante şi simbolism, întâlnirea Băsescu-Ghimpu a înregistrat şi rezultate palpabile. Preşedintele Băsescu a dat asigurări că până la sfârşitul anului România va ajunge la capacitatea de a satisface lunar până la 10.000 de cereri de cetăţenie, iar numărul de burse în universităţile româneşti, pentru tinerii basarabeni, va creşte de la 2.100 la 5.000 de burse anual.

Traian Băsescu a menţionat că urgenţa majoră este ca România şi Republica Moldova să finalizeze interconectarea infrastructurii electrice, de transport feroviar şi de gaze, dar a menţionat că, "până la integrarea politică şi economică după modelul construcţiei europene", cele două ţări pot avea şi alte servicii în comun. De exemplu, Moldova şi România pot avea un serviciu poştal comun şi trusturi de presă care să acopere teritoriul ambelor state.

"Unul dintre elementele fundamentale prin care cele două state se pot integra împreună în Uniunea Europeană este să avem cât mai multe lucruri în comun dincolo de limbă, istorie, tradiţii şi iubire", a spus preşedintele Băsescu.

×
Subiecte în articol: externe