x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe General NATO: Rusia se poartă ca un inamic, se află în spatele separatiştilor proruşi înarmaţi

General NATO: Rusia se poartă ca un inamic, se află în spatele separatiştilor proruşi înarmaţi

17 Iul 2014   •   10:13
General NATO: Rusia se poartă ca un inamic, se află în spatele separatiştilor proruşi înarmaţi

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord consideră acţiunile Rusiei în cadrul agresiunii sale împotriva Ucrainei ca fiind contrare normelor comunităţii civilizate, a declarat miercuri, la Washington, şeful Comandamentului Aliat al Forţelor Terestre (LANDCOM), general-locotenentul Frederick Hodges, citat de agenţia de presă Ukrinform, conform Agerpres.

'În ceea ce priveşte Rusia şi Ucraina, Moscova se poartă evident ca un inamic. Acţiunile ei privind anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei contravin clar acelor obiective pe care le apărăm cu toţii', a afirmat generalul american, într-o întâlnire cu presa străină.

În acest context, el a menţionat că secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove au prezentat dovezi de necontestat că Federaţia Rusă stă în spatele separatiştilor proruşi înarmaţi, care în prezent se opun trupelor ucrainene în sud-estul rusofon al Ucrainei.

'În acest sens, cartierul nostru general ia în mod coordonat măsuri pentru a asigura ţările care sunt mai aproape de o ameninţare potenţială - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria - că toţi ceilalţi membri ai Alianţei îşi vor onora angajamentele conform art. 5 din Tratatul NATO', a afirmat generalul american, adăugând:' Nu există nicio îndoială că o vom face', dacă situaţia o va impune.

Articolul 5 stipulează că un atac împotriva unuia dintre aliaţi trebuie considerat un atac împotriva tuturor, că aliaţii sunt obligaţi să răspundă şi că forţa militară reprezintă o opţiune.

×
Subiecte în articol: Frederick Hodges Rusia ucraina razboi