x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Geniu la 16 ani: a rezolvat o problemă matematică "fără soluţii", propusă de Sir Isaac Newton acum 300 de ani

Geniu la 16 ani: a rezolvat o problemă matematică "fără soluţii", propusă de Sir Isaac Newton acum 300 de ani

28 Mai 2012   •   13:29
Geniu la 16 ani: a rezolvat o problemă matematică "fără soluţii", propusă de Sir Isaac Newton acum 300 de ani

Adolescentul german, (Shouryya Ray) a gasit, la 16 ani, solutia pentru calculul exact a directiei unui proiectil sub efectul gravitatiei si care intampina rezistenta aerului (the path of a projectile under gravity and subject to air resistance), scrie Sunday Times. Newton a ridicat problema cu privire la miscarea proiectilelor prin aer in secolul al 17-lea. Pana acum, matematicienii au fost in masura sa ofere doar solutii partiale.

Baiatul, originar din India, spune ca a rezolvat problema, care a dat batai de cap matematicienilor de secole, in timp ce lucra la un proiect scolar. In urma descoperirii sale, Ray a castigat un premiu pentru cercetare si a fost etichetat drept geniu de catre mass-media germana, insa el pune rezultatul pe seama "curiozitatii si naivitatea sale scolare". "Cand ni s-a spus ca problema nu a avut solutii pana acum, m-am gandit ca nu e nici un rau in a incerca", spune Ray.

Familia lui Ray s-a mutat in Germania cand el avea 12 ani, dupa ce tatal sau, inginer, a primit un loc de munca la un colegiu tehnic. Baiatul spune ca tatal sau i-a insuflat "foamea de matematica" si l-a invatat tehnica de calcul la varsta de sase ani. Tatal lui Ray, Subhashis, a declarat ca talentul matematic al fiului sau i-a depasit considerabil si intr-un timp extrem de scurt propriile cunostinte in domeniu, vaste, spune el.

In ciuda faptului ca nu vorbea un cuvant in germana, atunci cand a sosit, Ray a asimilat toata materia de liceu cu doi ani inainte de colegii sai.

Nu a fost singura realizare a adolescentului. Ray a rezolvat, de asemenea, o a doua problema, care priveste coliziunea unui obiect cu un zid, care a fost pusa in secolul al 19-lea.

Ambele probleme rezolvate de Ray sunt din domeniul dinamicii, iar solutiile sale contribuie la o mai mare precizie in domeniul balisticii.

×