x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Acord privind migraţia în coaliţia guvernamentală

Germania: Acord privind migraţia în coaliţia guvernamentală

06 Iul 2018   •   07:45
Germania: Acord privind migraţia în coaliţia guvernamentală

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a anunţat joi că a ajuns la un acord privind migraţia cu celelalte două formaţiuni din coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel. 

 

Potrivit şefei SPD, Andrea Nahles, înţelegerea priveşte accelerarea respingerii solicitanţilor de azil deja înregistraţi în alte ţări din Uniunea Europeană şi abţinerea Germaniei de la orice acţiune unilaterală. Lidera social-democrată a insistat că nu vor fi înfiinţate niciun fel de centre de tranzit pentru migranţi, care vor fi trimişi înapoi în ţările europene unde au fost înregistraţi, dar numai dacă vor exista acorduri bilaterale cu acestea. 

Ministrul de interne Horst Seehofer, care declanşase în iunie o criză guvernamentală, anunţând că intenţionează să respingă la frontieră migranţii înregistraţi în alte state membre UE, s-a declarat foarte satisfăcut de acord. Partidul său, Uniunea Creştin Socială (CSU), partenerul din Bavaria al Uniunii Creştin Democrate (CDU), reuşise luni să aplaneze conflictul cu Merkel. Compromisul dintre CSU şi CDU - formaţiunea cancelarului - prevedea înfiinţarea unor centre de tranzit pentru migranţi la frontiera Germaniei cu Austria, însă înainte de implementare măsura trebuia să fie acceptată şi de social-democraţi. 

Nu doar Angela Merkel s-a opus intenţiilor lui Seehofer, ci şi Austria şi Italia. Poziţia mai radicală faţă de migraţie a CSU este o reacţie politică la presiunea exercitată în Bavaria de partidul radical Alternativa pentru Germania (AfD), în perspectiva alegerilor care vor avea loc în acest land la toamnă. Gravitatea crizei politice răzbate, potrivit agenţiei germane de presă, şi din faptul că Merkel s-a întâlnit joi cu premierul ungar Viktor Orban, iar Seehofer - cu cancelarul austriac Sebastian Kurz. Acesta a anunţat, după discuţiile de la Viena, că săptămâna viitoare miniştrii de interne ai Germaniei, Austriei şi Italiei se vor întâlni la Innsbruck pentru a discuta măsuri pentru închiderea rutei de migraţie prin Mediterana. 

Ministrul de interne a declarat că o nouă lege a imigraţiei va fi adoptată până la sfârşitul anului de cabinetul susţinut de coaliţia tripartită. Potrivit ministrului, aceasta a fost o cerinţă asupra căreia a insistat SPD la negocieri. AGERPRES

×