x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania aplică din nou Regulamentul de la Dublin, pentru a expulza migranţii în prima ţară pe unde au intrat în UE

Germania aplică din nou Regulamentul de la Dublin, pentru a expulza migranţii în prima ţară pe unde au intrat în UE

10 Noi 2015   •   19:11
Germania aplică din nou Regulamentul de la Dublin, pentru a expulza migranţii în prima ţară pe unde au intrat în UE
Sursa foto: Foto: Varga György/MTI/MTVA

Guvernul german a confirmat marţi că a revocat decizia de suspendare a Regulamentului de la Dublin (care reglementează examinarea cererilor de azil în Europa) în cazul migranţilor sirieni, pentru a putea astfel să înceapă expulzarea lor către prima ţară pe unde ei au intrat în UE şi unde, conform prevederilor respectivului regulament european, ei ar trebui să ceară azil, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că, începând cu data de 21 octombrie, acest regulament se aplică din nou şi în cazul refugiaţilor sirieni, care au beneficiat până atunci de un tratament preferenţial în examinarea cererilor de azil. Prin urmare, migranţii sirieni ajunşi în Germania pe aşa-numita rută a Balcanilor vor fi putea de acum înainte să fie retrimişi în Grecia, dacă aceasta este prima ţară din UE unde ei au ajuns.

Guvernul de la Berlin estimează că până la sfârşitul anului vor sosi în Germania circa un milion de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, situaţie care a provocat nu doar nemulţumiri în rândul populaţiei, ci şi tensiuni în cadrul coaliţiei conduse de cancelarul Angela Merkel, şefa executivului fiind confruntată cu tot mai multe critici pentru politica de primire a refugiaţilor, ilustrată şi în decizia ei din luna august de suspendare a Regulamentului de la Dublin.

Presa germană a comentat pe larg anunţul făcut marţi de Ministerul german de Interne şi estimează că aplicarea din nou a acestui regulament marchează o schimbare radicală a politicii frontierelor deschise pentru migranţi practicată de executivul german, care încearcă astfel să stăvilească fluxul migrator.

De altfel, cancelarul Merkel a cerut în aceeaşi zi Uniunii Europene să ia măsuri în vederea securizării frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a se diminua acest flux. Ea a subliniat că o securizare a acestor frontiere ar descuraja guvernele să ia măsuri speciale la graniţele naţionale, cum este acum cazul Sloveniei, care a anunţat tot marţi că a decis să amplaseze 'obstacole tehnice' la frontiera cu Croaţia, având în vedere inclusiv ridicarea unui gard.

×